Douglas Costa, fotbalist brazilian cu un potenţial remarcabil


Ieri şi-a redeschis porţile cea mai importantă competiţie intercluburi din Europa, UEFA Champions League. Am putut vedea cu toţii trecerea la un nivel mai precaut, întrucât urmează de acum încolo fazele eliminatorii şi absolut orice greşeală va fi pedepsită de către adversar. Cel mai bine s-a observat în partida AC Milan-Tottenham Hotspur, unde italienii au dominat copios, însă au fost aduşi cu picioarele pe Pământ de către englezi. Puţin neobişnuit acest lucru, dacă stăm să analizăm concret experienţa care separa cele două tabere azi-noapte. Toate grupările implicate în optimile de finală vor avea de suportat presiunea extraordinară şi concentrarea devine automat un factor determinant în prestaţiile fiecăruia. Pentru astăzi am ales un fotbalist de pe continentul sud-american care va avea nesperata şansă să evolueze într-o fază atât de avansată. Şahtior Donetsk se numără din acest sezon printre cele mai bune 16 echipe ale Europei, reuşind meciuri încântătoare în această ediţie de Ligă. Faza grupelor a constituit un progres remarcabil făcut de către elevii celui mai titrat tehnician român al ultimului deceniu, Mircea Lucescu. Banii magnatului ucrainian Rinat Ahmetov au contat decisiv în această calificare istorică. Printre puţinii fotbalişti aduşi pe bani grei de către Ahmetov care a confirmat suma plătită pentru serviciile sale şi a adus mentalitatea necesară se numără unul dintre cei mai talentaţi fotbalişti brazilieni ai momentului, Douglas Costa.

Antrenorul care a reuşit performanţe notabile în cadrul cluburilor a avut întotdeauna o mare slăbiciune pentru maeştrii balonului rotund, iar protagonistul meu de astăzi l-a cucerit instantaneu. Personal l-am putut admira îndeaproape pe acest Douglas Costa în cadrul CM sub 20 de ani din anul 2009 care s-a desfăşurat în Egypt. Mi-a atras atenţia clarviziunea impecabilă asupra jocului, driblingurile spectaculoase pe spaţii mici şi şutul plasat din absolut orice poziţie, fie că vorbim aici de fazele fixe, sau pătrunderi urmate de şutul decisiv. A ajuns în Egypt datorită faptului că împreună cu colegii săi au câştigat campionatul de tineret rezervat sud-americanilor, iar prezenţa pe continentul african s-a obţinut prin multă muncă. Turneul în sine a fost realmente fantastic, iar actualul fotbalist deţinut de către campioana en-titre din Ucraina, a strălucit. Mai apoi a fost catalogat de compatrioţi drept noul Ronaldinho, asemănare care este justificată doar în anumite condiţii. Privind din perspectiva tehnicităţii, nu există comparaţie între cei doi, dar există totuşi un mic aspect care-i apropie pe ambii de perfecţiunea dorită. Fostul star al Barcelonei încânta la vârsta lui Douglas Costa, 20 ani. Evolua pentru gruparea franceză Paris Saint-Germain şi nu se temea de presiune, la fel ca în cazul fostului medaliat cu argint la ultima ediţie de CM sub 20 ani. Excelează la capitolul determinării şi nu de puţine ori şi-a arătat măiestria, încântându-l astfel pe ''Il Luce'' .

S-a creat un grup colectiv desăvârşit de fotbalişti valoroşi la ultima câştigătoare de Cupa UEFA încât ucrainienii visează cucerirea trofeului. Totuşi, micile detalii contează într-o astfel de competiţie glorioasă şi eşti pus în situaţia să-ţi motivezi exemplar elevii pentru a face faţă presiunii, iar Mircea Lucescu reprezintă din acest punct de vedere un mare câştig. Tocmai de aceea, Douglas Costa este acreditat cu şanse mari să evolueze în această seară împotriva grupării italieneşti AS Roma. Stadio Olimpico va fi cu siguranţă un adevărat vacarm pentru ucrainieni şi aceştia nu au amintiri plăcute deloc în ''cizmă'' . Ultima întâlnire avută contra formaţiei din capitală a fost realmente penibilă, Şahtior primind corecţie severă, 4-0. S-au schimbat multe de atunci şi jucători precum Dario Srna, Răzvan Raţ, Jadson sau Luiz Adriano sunt pregătiţi 100% să reziste eventualului asalt asupra buturilor apărate de către Andriy Pyatov. Nu este uşor să termini pe prima poziţie într-o grupă cu Arsenal Londra, dar Şahtior a ţinut să ofere palmă morală tuturor celor care n-au crezut deloc în această posibilitate. 21:45 va fi ora începerii meciului, iar ceea ce contează cu adevărat trebuie pus în aplicare de urgenţă. Va fi o bătălie interesantă între doi tehnicieni apropiaţi ca vârstă şi inteligenţă. Cine va avea de câştigat? Douglas Costa prin inteligenţa deţinută îi poate da planurile peste cap lui Ranieri? Vom vedea cu toţii ce destin va avea acest tânăr mijlocaş ofensiv brazilian.



Update: Douglas Costa a fost de departe omul serii pe Stadio Olimpico din Roma. Brazilianul şi-a arătat calităţile tehnice desăvârşite, iar împreună cu colegii săi au obţinut un succes de mare prestigiu în dauna celor de la AS Roma. Pressing-ul fără menajamente al vizitatorilor i-a doborât 100% din punct de vedere psihic pe gazde. Italienii au început partida mult mai bine, iar Perotta a întors tabela pentru prima dată. Ucrainienii nu s-au speriat însă de încasarea acestui gol şi au replicat imediat prin Jadson, al cărui şut a fost deviat nefericit de către Burdisso, păcălindu-l pe Doni. De aici totul a mers într-o singură direcţie. Şahtior a demonstrat mult potenţial în faţa unei echipe mult mai pretenţioase şi prin Douglas Costa au reuşit neprevăzutul. Mai întâi, protagonistul meu l-a învins pe compatriotul său dintre buturile romanilor cu un şut bine plasat, stilul asemănător actualului Balon de Aur al Europei, Lionel Messi, după care ambiţia sa extraordinară l-a făcut pe norvegianul John Arne Riise să greşească lamentabil în apropierea careului apărat de Doni şi Costa a îndeplinit o simplă formalitate, pasă decisivă spre Luiz Adriano, care nu l-a iertat pe nefericitul Doni. Jeremy Menez a închis tabela de pe Olimpico în minutul 62 cu o execuţie splendidă, dar elevii lui Claudio Ranieri n-au putut realiza mai mult de atât într-o repriză şi Mircea Lucescu a plecat din fieful capitalei italieneşti neînfrânt, obţinând totodata primul său succes ca tehnician în ''cizmă'' ca antrenor al unei formaţii din afara Italiei.
Reactions

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii