Luuk de Jong, fotbalist cu personalitate


Dintre toate opţiunile valabile din acest sfârşit de săptămână fotbalistică, am ales pentru voi, cititorii acestui blog, un tânăr atacant provenit de la ultima grupare campioană în Eredivisie, Twente Enschede. Aria selecţiei în privinţa promovării meritorii a fost atent analizată şi Luuk de Jong îşi are locul asigurat în colţul meu. Mi-a atras atenţia în sezonul precedent, când Twente Enschede s-a proclamat campioană în premieră. A reuşit într-un interval relativ scurt să-şi demontreze potenţialul, deşi concurenţa pentru un loc de titular era acerbă. Profitând la maximum de unele accidentări suferite de către colegii săi, fratele mai mic al lui Siem de Jong, actualmente component al celei mai titrate formaţii din ''ţara lalelelor'' Ajax Amsterdam, şi-a surprins plăcut mentorul din cel mai bun sezon din istoria grupării batave, englezul Steve McClaren.

Iniţial a fost poziţionat la mijlocul terenului, având libertate deplină de mişcare. Din postura mijlocaşului ofensiv, Luuk de Jong a realizat performanţe notabile, stârnind admiraţia suporterilor olandezi. Odată cu demisia fostului asistent al celebrului Sir Alex Ferguson, Luuk şi-a dezvoltat jocul sub stricta supraveghere al unuia dintre cei mai mari portari din istoria fotbalului, Michel Preud'homme. Belgianul a ştiut cum să-i valorifice apetitul ofensiv. Celebrul modul 4-3-3 adus către perfecţiune de olandezi, i-a priit de minune tânărului atacant de numai 20 ani. Avându-i ca parteneri în avanposturi pe Bryan Ruiz şi Marc Janko, protagonistul meu de astăzi a avut multe de câştigat. În primul rând a devenit un marcator constant, cât şi un servant ideal pentru colegii săi şi acest lucru l-a adus în pragul admiraţiei.

În actualul sezon competiţional este principalul marcator al echipei, devansându-l pe cel mai bun produs al fotbalului costarican după Paulo Wanchope încoace, Bryan Ruiz. Şi-a început seria fantastică de reuşite în Supercupa Olandei, unde golul său a contat decisiv, Twente căştigând în premieră acest trofeu, după care farmecul Ligii Campionilor a devenit esenţial în dezvoltarea completă a acestui tenace atacant batav. Chiar dacă coechipierii săi n-au rezistat imensei presiuni de calificare printre cele mai bune 16 echipe ale Europei, Twente a terminat pe poziţia a 3-a dintr-o grupă infernală cu Tottenham Hotspur, Internazionale Milano şi Werder Bremen, calificându-se în Europa League. Viitoarele prestaţii au fost remarcabile, iar selecţionerul batav Bert van Marwijk l-a chemat în sânul reprezentativei. Debutul său a avut loc într-un meci amical susţinut împotriva selecţionatei Austriei.

Faptul că s-a aflat pentru o perioadă nedeterminată în centrul atenţiei, nu i-a stopat ascensiunea fulminantă către ''culmile fotbalului'' . Vădit impresionat de metodele colegiale, Luuk de Jong şi-a menţinut nivelul ridicat, iar fanii acestei echipe au devenit instantaneu loiali filozofiei expresive citite pe feţele tuturor celor angrenaţi în fenomenul Twente Enschede. Asistăm cu siguranţă la apariţia unei noi echipe extraordinare în sportul rege, cel puţin pentru moment. Răbdarea a fost esenţa principală într-un proiect destul de inteligent iniţiat de către responsabilii grupării din estul Olandei. În prezent ridică ştafeta fotbalului olandez într-un mod cât se poate de lăudabil, iar Luuk de Jong profită îndelung după ambiţia fiecăruia. Cu începere de la ora 15:30 de Jong şi colegii săi vor avea un nou meci de disputat în campionat contra ocupantei poziţiei a 17-a în Eredivisie, VVV-Venlo.



Reactions

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii