Samuel Umtiti

Ligue 1 a devenit o competiție de anduranță și loturile grupărilor angrenate în campionatul Franței dispun de anumiți jucători extrem de promițători ce completează lista lărgită în vederea atingerii obiectivului propus la început de stagiune competițională. O astfel de echipă se mândrește în momentul de față cu un fundaș central, produs 100% al clubului. Samuel Umtiti, dacă vă vine să credeți sau nu, este jucătorul care i-a grăbit indubitabil plecarea brazilianului Cris la cel mai titrat club turcesc din istorie, Galatasaray Istanbul. Cum a fost posibil așa ceva? Ei bine, Rémi Garde, tehnicianul din prezent al celor de la Olympique Lyon, a preferat să mizeze pe tinerețea lui Umtiti și mai presus de acest lucru, dorința de afirmare, decât vasta experiență în centrul defensivei și totodată auto-mulțumirea stoperului sud-american, care n-a mai avut același impact benefic celui mai titrat club franțuzesc al ultimului deceniu. Decizia irevocabilă i-a facilitat ascensiunea lui Samuel Umtiti, care n-a ezitat să demonstreze tuturor de ce a fost menținut în cadrul lotului. 

În momentul respectiv avea 18 ani, dar timpul devenea arma secretă a promițătorului fundaș central născut în Yaounde, capitala statului Camerun, întrucât avea încredințarea ''domnului profesor'' să îi fie aliat în misiunea conform căreia ambii aveau de câștigat. Garde a știut în permanență să îi ofere sfaturi prețioase de ''clădire'' al unei identități, situație tipică și recomandată în același timp, dacă stăm să ne gândim asupra dezvoltării fotbalistice, esențială în privința dobândirii unui binemeritat respect al microbiștilor de pretutindeni. Timpul trecea, iar Samuel Umtiti învăța secretele poziției sale de pe gazon, una în care îți este solicitat inevitabil condiția fizică, cât și psihicul, care poate avea consecințe nebănuite în cazul apariției vreunei erori în zona acțiunii tale. Ce-am remarcat la Umtiti este tenacitatea, factor extrem de important în privința duelurilor aeriene, unde încerci din răsputeri să îți rezervi neîncetat timp în ceea ce privește anticiparea adversarului întâlnit în cale. Înălțimea sa, 1,80 metri, mai exact, nu prea îi este aliat de nădejde, dar reușește într-o oarecare măsură să compenseze acest deficit cu poziționarea exemplară în defensivă. 

Pe lângă această calitate indispensabilă oricărui fundaș central care se respectă cu adevărat, Umtiti găsește soluții viabile de pasare într-o zonă benefică desfășurării unei acțiuni de periclitare al buturilor adverse. Când vine vorba de aplicarea contraatacului, nu ezită să contribuie cu pase utile, fiind din acest punct de vedere, un tupeist. Ba mai mult, când are oportunitatea de-a șuta decisiv, rareori ratează spațiul porții. Dispunând de-un asemenea talent, Samuel Umtiti a fost încercat în dese rânduri în banda stângă de către Rémi Garde, care-l cunoaște pe puști din perioada junioratului, unde l-a testat în zona respectivă pentru o perioadă extrem de îndelungată. Într-o partidă cu ESTAC Troyes, Samuel a reușit să înscrie primul gol al carierei sale. A știut cum să se demarce în zona ''punctului cu var'' , învingându-l pe Yohann Thuram, portarul uneia dintre cele 3 nou-promovate în Ligue 1. Încrederea în forţele proprii îl va ambiţiona teribil să ''escaladeze munţii'' cât de curând, mai ales că profită momentan de accidentarea croatului Dejan Lovren, respectiv participarea lui Bakary Kone, fundaş central de origine burkinaveză, la Cupa Africii pe Naţiuni. În această seară aveţi ocazia să îl urmăriţi îndeaproape prin intermediul postului de televiziune DigiSport 1, valabil în reţeaua RCS-RDS, în confruntarea cu CF Valenciennes, programată la 21:30, ora României.



Reactions

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii