João Félix Sequeira - un mix clasic de tehnicitate și promptitudine preluată de la două legende ale fotbalului portughez


João Félix Sequeira este un nume recent apărut în peisajul fotbalului modern. Portughezul în vârstă de numai 19 ani mi-a atras atenția în mod deosebit încă din perioada debutului său în selecționatele de copii și juniori ale statului lusitan și în momentul de față saltul fascinant spre recunoștința globală m-a determinat să îi acord spații largi în acest colț destinat 100% tinerilor talentați ce oferă într-o proporție covârșitoare garanții nebănuite în privința idolatrizării. 

Actualmente component al celei mai titrate echipe portugheze din istoria fotbalului, Benfica Lisabona, João Félix Sequeira a fost pentru o perioadă scurtă de timp în curtea rivalei tradiționale, FC Porto, însă diriguitorii echipei recunoscute pentru luciditatea ridicată în cazul convingerii anumitor copii să se aventureze într-o misiune propice intereselor comune, n-au avut încredere într-un puști oarecum instabil fizic încă de la o vârstă fragedă. 

Cariera sa era testată într-un mod bizar și era nevoie urgentă de-o schimbare, întrucât dezamăgirea primirii informației conform cărora nu figura în planurile de viitor ale ''dragonilor'' l-au pus în situația să caute altă provocare. A ales Benfica Lisabona pentru o revanșă personală. Nu imediat după despărțirea de academia celor de la FC Porto, Dragon Force, desigur, ci după o pregătire asiduă la un club de divizie secundă, FC Padroense, unde și-a perfecționat liniștit anumite calități ce au fost pe placul Benficăi, care l-au atras cu promisiuni și garanții în ceea ce privește apariția în prim-planul fotbalului portughez. 


Din 2016 și până în prezent, João Félix Sequeira, ca oricare alt fotbalist preocupat în mod deosebit de dobândirea unui anumit stil de joc ce îi oferă posibilități interminabile de succes, a pornit într-o acțiune autoritară cu el însuși, ce avea destule șanse de reușită, deoarece dorința acerbă de perfecționare exista și era doar o chestiune de timp până când protagonistul meu de astăzi prelua necontenit abilitățile desăvârșite de tehnicitate și promptitudine tipică persoanei care vrea să exceleze în profesie. 

A debutat ca jucător profesionist la numai 16 ani, într-un meci cu SC Freamunde. Din momentul pășirii pe gazonul întreținut exemplar de pe Caixa Futebol Campus, locul unde până nu demult Jan Oblak, Victor Lindelöf, Nelson Semedo sau Bernardo Silva, se antrenau cot la cot pentru momentul visat de majoritatea puștilor, promovarea în lotul lărgit al echipei de seniori, João Félix a arătat o inteligență tactică ieșită din comun împotriva unor fotbaliști mai maturi decât el. 

De îndată ce nivelul așteptărilor creștea considerabil, puștiul născut în Viseu, o localitate cu nici măcar 100.000 de locuitori, excela minuțios în zone ale terenului cu cel mai ridicat grad de periclitare al buturilor adverse, într-un mod ce i-ar face invidioși pe mulți compatrioți de-ai acestuia. Se baza insistent pe găsirea spațiilor de pătrundere și finalizare al acțiunilor și era o chestiune de timp până când acapararea atenției devenea un subiect pe placul tuturor, benefic ascensiunii fulminante. 

A trecut cu brio de diverse provocări acceptate într-un mod extrem de profesionist și după două sezoane competiționale petrecute în tricoul academiei clubului din capitala Portugaliei, João Félix Sequeira era hotărât să pună în practică ceea ce a învățat din perioada Benfica B. Rui Vitoria, fostul tehnician al celor de la Benfica Lisabona, i-a oferit prilejul debutului printre bărbați, ca să zic așa, în data de 18 august, într-o dispută cu Boavista Porto. 

Din momentul respectiv și până în prezent, grandiozitatea cu care era întâmpinat în sânul familiei nu avea cum să nu ofere motive întemeiate de succes instantaneu. Ajutat de colegi extrem de responsabili, João Félix a înțeles sublim mesajul acestora ce îl viza într-totul pe promițătorul mijlocaș ofensiv. Cariera sa avea să ia o turnură neașteptat de plăcută odată cu apariția meciurilor de factor emoțional. Duelurile cu pretendentele la cucerirea laurilor de campioni în Portugalia l-au motivat suplimentar. 

Știa în adâncul sufletului său că din moment ce va arăta devotament total față de interesele clubului cât și al colegilor, va câștiga respectul tuturor. Zis și făcut! Portarii adverși s-au lovit de-un copil preocupat în mod deosebit de căpătarea rangului de superstar și s-au văzut nevoiți să accepte umilințe severe și totodată să îl pună pe João Félix Sequeira într-o postură remarcabilă. Sporting Lisabona sau FC Porto, cel mai recent caz, n-au găsit soluții de prevenire al impactului major ce l-a avut în angrenaj. 

Stilul său bazat pe tehnicitate și promptitudine preluat de la Manuel Rui Costa și Nuno Gomes l-au stimulat suficient pentru ulterioara recunoștință de care va avea parte în caz de succes. Competițiile în care concurează Benfica Lisabona îl determină pe João Félix să ofere săptămânal prestații fabuloase ce au la bază un instinct primordial de intransigență. Nu se abate sub nicio formă de la preocupările zilnice care îi oferă un prilej de satisfacție deplină și nu îi mai rămâne decât oportunitatea de-a repeta la infinit aceleași situații favorabile în care se poate afla un puști înzestrat tehnico-tactic.

Va reuși în fotbalul mare dacă va menține acest ritm sufocant de perfecționare până la agățarea ghetelor în cui, pentru că indiferent de nivelul progresului tău întotdeauna este loc de mai bine. Consider că acest lucru nu va constitui o problemă majoră pentru un fotbalist precum João Félix Sequeira, care a reușit să uite de anumite dezamăgiri ce l-au întărit emoțional încât în prezent pare a fi un adversar greu de doborât în privința apariției în formula de start a grupării antrenate de fostul său tehnician de la academia clubului lusitan, Bruno Lage.


Reactions

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii