Luke Shaw, ultimul ''diamant'' apărut pe coasta sud-estică a Angliei



Coasta sud-estică a Angliei deține o istorie bogată în privința dezvoltării fotbalistice. De-a lungul timpului, anumite cluburi profesioniste din domeniul fotbalului au oferit microbiștilor de pretutindeni motive întemeiate să considere regiunea Hampshire ca fiind extrem de importantă în privința promovării fotbalului juvenil. Prin intermediul centrelor de copii și juniori, grupări ca Portsmouth F.C. sau Southampton F.C. sunt recunoscute în prezent ca fiind ''izvorul productivității'' . Dacă în cazul primei menționate și-au făcut ucenicia Jimmy Dickinson, respectiv Alan Knight, cât și Gary O'Neil, fotbaliști proveniți din ere diferite, ''sfinții'' se mândresc cu apariția în lumina reflectoarelor al unor puști remarcabili precum Adam Lallana, Alex-Oxlade Chamberlain, Theo Walcott sau Gareth Bale, în ceea ce a însemnat confirmarea pășirii pe gazon al legendei de pe St Mary's Stadium, nimeni altul decât Matthew Le Tissier, fotbalist cu un farmec aparte în Marea Britanie și mai presus de acest lucru, cel mai important produs al academiei. După cum era de așteptat, responsabilii departamentului de tineret al ''sfinților'' au continuat să controleze meticulos pregătirea conform căreia absolut orice membru al academiei primește o șansă unică de-a evolua în cadrul echipei de seniori.

Seriozitatea a jucat un rol determinant în privința incorporării, întrucât ca fotbalist ești ''vânat'' în permanență și dacă respecți într-adevăr regulile profesionalismului, primești inevitabil ''binecuvântarea'' staff-ului tehnic. Un caz elocvent descrierii din acest material ce privilegiază tinerii talentați, s-a întâmplat în data de 28 ianuarie 2012, atunci când Luke Shaw a debutat într-o dispută cu Millwall F.C. ce-a contat pentru turul al 4-lea din Cupa Angliei. Ulterior, confruntările cu Stevenage F.C. și Leeds United au reprezentat clipe de neuitat pentru tânărul de 17 ani, însă visul suprem nu-l îndeplinise încă. Încrederea excesivă în calitățile puștiului care constau într-o deplasare uluitoare pe flancul stâng, fiind din acest punct de vedere un jucător extrem de receptiv la incursiunile coechipierilor în ofensivă, l-a obligat pur și simplu pe Nigel Adkins, tehnician demis de curând, să confirme ascensiunea puștiului, trimițându-l pe gazon într-un meci cu West Bromwich Albion, încheiat 2-0 în favoarea echipei lui Gabriel Tamaș. Într-o perioadă scurtă de timp, Luke Shaw a profitat de încrederea excesivă ce i-a acordat-o nesilit domnul Adkins și a compensat printr-o determinare tipică unui fundaș lateral, participând în mod regulat la construcția jocului. 

Din momentul respectiv, destinul a fost de partea lui. ''Muncind din greu, câștigi respect''. Asta-i una dintre devizele recomandate în cazuri ce necesită cu predilecție, sprijinul tuturor. Pur și simplu nu-ți bați joc de ocazia ce ți s-a ivit. Conștientizând momentul favorabil în care te afli, încerci din răsputeri să te bazezi pe tine însuți, altfel n-ai avea oportunitatea conlucrării într-un spațiu rezervat irefutabil, talentului ce-l deții. Asta a făcut subiectul articolului nostru de astăzi, Luke Shaw. El, la cei 17 ani ai săi, a dovedit o maturitare ieșită din comun, probabil din cauza rațiunii, factor elocvent în cazuri de acest gen, când dintr-o dată simți în adâncul sufletului tău că este datoria ta, să mulțumești ambele părți. Luke nu doar că a rezolvat situația într-o manieră proprie, ci a continuat să presteze obligațiile sale, fără rețineri. Din cauza acestui fapt, a câștigat respect, fără de care n-ar fi într-o poziție demnă de apreciat în momentul de față, întrucât ''responsabilul de serviciu'' a devenit Mauricio Pochettino și domnia sa a înțeles perfect că Shaw, prin atitudinea lui, rămâne un tip pe care te poți baza. Acest lucru a fost posibil datorită educației primite în cadrul academiei, căci dacă observă cineva că ești mai presus de fiecare coleg de-al tău, primești mai mult decât o executare silită și automat restul colegilor tăi nu vor putea să te considere unul de-al lor. 

De obicei, rândurile de sus n-ar trebui menționate, dar a fost nevoie de aceste precizări, pentru că este o datorie morală ce intră în ''fișa postului său''. Vedeți voi, pe lângă calitățile deținute de vreun fotbalist, să ai caracter, este un merit 100% al colaborării între membrii conducerii și cei dispuși să îi ajute în așa fel încât să nu existe urme de îndoială asupra identității proiectului în sine. Trecând peste acestea, Luke Shaw a fost considerat ''noul Gareth Bale'', apreciere venită într-o perioadă în care puștiul se simțea în largul lui. Totodată, este de lăudat că n-a intrat în capcană, a continuat să muncească din greu încât m-a adus în poziția prezentării virtuții și în același timp m-a determinat să îl privesc drept ultimul ''diamant'' apărut pe coasta sud-estică a Angliei, argument solid dacă stăm să ne gândim cu câtă ușurință reușesc absolut toți angajații clubului Southampton F.C. să ofere publicului larg o mostră de înțelepciune și curaj, atitudine recomandată în sportul rege. Sunt de felicitat, dar într-o proporție covârșitoare copilul reprezintă sursa beneficiului în acest sens, de unde toată lumea are de câștigat, mai ales Luke Shaw în persoană, care nu s-a mulțumit să rămână un copil crud în concepția specialiștilor, ci este pregătit pentru mai mult decât atât. Cel puțin, asta-i impresia mea și nu greșesc de multe ori. 


Reactions

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii