Diogo Jota - urmașul natural al lui Simão Sabrosa

Vi-l mai amintiți pe Simão Sabrosa, fost component al unor grupări precum Sporting Lisabona, FC Barcelona, Atletico Madrid, Benfica Lisabona sau Beșiktaș Istanbul? Eu mi-l amintesc foarte bine, întrucât începutul milleniului 3 l-a regăsit în tricoul echipei ce-o simpatizez cu patimă, unică în istoria fotbalului (probabil v-ați dat seama deja, n-are rost să menționez echipa ce-o admir necondiționat) ... și de atunci n-a fost zi în care să nu-l urmăresc, indiferent de echipa unde evolua și încerca din răsputeri să fie pe placul tuturor. 

Nu-i de mirare că Simão a fost adulat nebunește de majoritatea suporterilor unde a cunoscut consacrarea sportivă. A știut în permanență să își folosească  calitățile de ''aripă'', dând astfel oportunitatea fanilor să evalueze corespunzător prestațiile acestuia în așa fel încât o situație de genul aclamării la scenă deschisă să predomine îndelung, iar jucătorul, indiferent care este acela, să conștientizeze rolul care-l are. Ulterior, balanța se înclină cu o forță disproporționată către fotbalist și doar neșansa va întrerupe oarecum progresul.

Un astfel de scenariu se petrece în jurul fotbalistului ce apară interesele ocupantei locului șapte din Liga NOS, FC Paços de Ferreira, Diogo Jota. Purtătorul tricoului cu numărul 18 din tabăra galben-verzilor mi-a atras atenția în mod deosebit datorită înverșunării juvenile, unde știm cu toții că uneori se depășește limita bunului simț, deoarece jucătorul dorește nespus să atragă atenția diverșilor tehnicieni preocupați de găsirea unui fotbalist ce se pliază perfect pe stilul echipei sale. 




Diogo este de departe revelația actualului sezon din prima ligă portugheză. Mijlocașul ofensiv în vârstă de 19 ani a impresionat asistența globală. Folosindu-se de principalele sale calități ce constă în găsirea spațiilor vitale de pasare, dribling, cât și șut decisiv înspre buturile adverse, Jota a devenit atracția unui campionat dominat autoritar de cele trei grupări galonate ale națiunii recunoscute pentru productivitatea juvenilă ieșită din comun, Benfica Lisabona, F.C. Porto și Sporting Lisabona. Ulterior, prestațiile sale au fost apreciate îndelung de Diego Pablo Simeone.

''Cholo'' , un individ introvertit din toate punctele de vedere, a văzut în acest playmaker o soluție pentru semifinalista actualei ediții de Liga Campionilor. Ce-a reușit Diogo să aibă parte de această recunoaștere profundă?! Nimic mai simplu, dragi cititori. Diogo a fost un personaj extrem de influențabil în sistemul de joc al echipei de care aparține în momentul de față, ori știm cu toții că Simeone caută astfel de fotbaliști ce-s dornici să irite adversarii. 

În majoritatea timpului petrecut pe gazon, îndârjirea îi este aliat de nădejde. Gestionează ireproșabil procedeul combinațiilor pe spații reduse/largi cu un coleg aflat în apropiere. Se află într-o permanentă mișcare, ceea ce îi permite într-o oarecare măsură să dezechilibreze adversarii, după care arată o maturitate ieșită din comun, pasând, respectiv șutând decisiv, fără ca portarul să mai aibă vreo reacție demnă de lăudat. 

Acest puști născut în Massarelos debordează de calm în cele mai optime condiții. Găsește întotdeauna momentul oportun de a-și surprinde adversarii și asta m-a atras ca un magnet, pentru că urmăresc cu atenție absolut orice jucător până-n 22 de ani ce poate deveni o referință în istoria fotbalului. Diogo Jota, cu cele 11 goluri reușite până acum în Liga NOS, respectiv 4 assist-uri, constituie de departe un caz plăcut în acest sens. 

Diogo este genul de jucător ce caută contactul cu adversarii, determinând spectatorii să rămână pe scaune. Pe scurt, te obligă pur și simplu să-l respecți pentru ceea ce arată pe gazon. Nu-i tocmai la îndemâna oricui să reușească așa ceva, mai ales că vorbim de-un puștan în vârstă de 19 ani, dar acest lucru nu reprezintă un impediment major dacă într-adevăr îți duci la bun sfârșit misiunea conform căreia ești dornic de succes.

Jumătățile de măsură nu îți garantează saltul către performanță. Un club ca Atletico de Madrid nu se joacă cu focul. Au un departament inteligent de scouting și de îndată ce observă cu proprii lor ochi că fotbalistul în speță performează conform așteptărilor, contactează instantaneu clubul de unde acesta provine pentru a bate palma în privința unei treceri pe Vicente Calderon. 

Începând din luna iulie a acestui an, când va îmbrăca tricoul echipei madrilene, Diogo Jota va încerca să convingă în continuare. Din punctul meu de vedere, această trecere în capitala Spaniei este un binemeritat premiu pentru sezonul excelent din campionat, însă în același timp este obligat de anumite circumstanțe să respecte ca atare nivelul profesionalismului. Simão Sabrosa a reușit să exceleze în sportul rege respectând ca atare factorul moralității. Diogo Jota de ce să fie mai prejos?!












Reactions

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii