Xherdan Shaqiri, perla elvețienilor

Xherdan Shaqiri este ultima mea descoperire în materie de tinere talente din fotbalul european. Acest mijlocaș creativ de origine elvețiană este în momentul de față cel mai idolatrizat fotbalist din cadrul grupării FC Basel. Într-o țară predominant calmă și unde se găsesc printre altele celebrele ceasuri Rolex sau perlele inestimabile purtate de starurile cinema de pe întreg mapamondul, protagonistul nostru de astăzi se poate considera la rândul său un sportiv menit să aducă țării sale o recunoștință mare. Fotbalul din țara ''cantoanelor '' a evoluat fantastic în ultimul deceniu și am fost martorii unor performanțe senzaționale reușite de cluburile profesioniste. Din acest punct de vedere, formația unde activează în prezent Xherdan Shaqiri este punctul de atracție în ceea ce privește ultimele realizări în materie fotbalistică. Deține printre numeroasele calități individuale, o pătrundere în regim de viteză remarcabilă, amintind totodată microbiștilor de jucătorul galez, Gareth Bale. Păstrând limitele tehnice între cei doi, Shaqiri poate în dese rânduri să-și conducă exemplar coechipierii spre o acțiune care în majoritatea cazurilor este finalizată cu gol de către atacanți.



Acest puști senzațional l-a convins încă de la o vârstă foarte fragedă (19 ani) pe reputatul tehnician german Ottmar Hitzfeld, în prezent selecționer al Elveției. Vă întrebați oare cum a ajuns la această concluzie marele antrenor german care a câștigat două Ligi ale Campionilor... Răspunsul a fost dat însuși de prestațiile remarcabile ale lui Xherdan Shaqiri din campionat, cât și cupe europene. În acest sezon competițional FC Basel s-a calificat în faza grupelor celei mai titrate competiții intercluburi de pe bătrânul Continent, UEFA Champions League, eliminând pe parcursul tururilor preliminare formații cam de același nivel precum KVS Debrecen și Sheriff Tiraspol. Ulterior, în perspectiva tragerii la sorți, elvețienii au aflat că fac parte dintr-o grupă foarte grea cu Bayern Munchen, AS Roma și CFR Cluj. Momentan, cea mai titrată echipă elvețiană se poate considera norocoasă și pot încerca din răsputeri să se califice din nou într-o fază superioară a Ligii, după ce în anul 2001 au produs surpriza competiției, reușind să meargă mai departe dintr-o grupă la fel de puternică ca cea din prezent. Singura victorie de până acum obținută în dauna italienilor de la AS Roma poate cântări decisiv în privința unei calificări mai departe în Europa League sau de ce nu, vor prelungi automat suspansul spre pătrunderea în faza optimilor de finală. Desigur, pentru a ajunge aici, FC Basel trebuie să învingă pe CFR Cluj și Bayern Munchen să-i învingă pe capitolini.

Xherdan Shaqiri poate demonstra tuturor talentul său, deși va întrista oarecum poporul român intrucât adversarul întâlnit de elvețieni va fi campioana en-titre, CFR Cluj. Din câte am urmărit , acest fotbalist născut într-o localitate albaneză, îi place tare mult să aibe mingea la picior și odată ce l-ai scăpat din ochi devine letal în ofensivă. Fie centrează remarcabil pentru atacanți, fie pătrunde vertiginos pe banda stângă și produce un entuziasm de nedescris în tribunele modernei arene St. Jakob Park . Clujenii se află într-un moment delicat, iar pentru a reuși un rezultat pozitiv în dauna elvețienilor, ei trebuie să țină cont de forma excepțională prin care trece acest fotbalist tânăr. Înclin să cred că staff-ul campioanei României nu-i va acorda o atenție enormă acestui fenomenal puști și cred în sinea mea că va conta enorm în perspectiva calificării în cea de-a doua competiție ca importanță din fotbalul european, UEFA Europa League. Vom vedea cu toții dacă într-adevăr am dreptate sau nu, începând cu ora obișnuită a meciurilor din Liga Campionilor, 21:45 . Vă doresc vizionare plăcută.




Reactions

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii