Florin Gardoș, partea frumoasă a turului

Articol scris de Arcana Pavel, un suporter declarat Steaua București, mândru posesor al unui site cu un farmec aparte printre microbiști.

Schimbările de pe banca tehnică și din conducerea Stelei la începutul sezonului au adus în curtea echipei din Ghencea și un număr impresionant de nume noi. Printre consacrații Galamaz, Anghelov, Latovlevici, Brandan sau Bilașco, la Steaua au poposit și două tinere talente, Mihai Răduț și Florin Gardoș. Pe lângă ceilalți noi aduși la Steaua, Mihai Răduț și cu Florin Gardoș păreau a fi tinerii ce se vor pierde stând pe banca Stelei. Păreau a fi jucătorii talentați ce nu vor primi șansele necesare de a juca pentru a prinde experiență, ceea ce este cel mai important la început de carieră, motivația, impulsul de a juca la Steaua. Andrei Ionescu, Ochiroșii sau Alexandru Iacob cunosc perfect sentimentul de a nu a primi șansele necesare deși păreau a fi jucători de mare perspectivă, jucători ce chiar și în echipa Stelei au arătat că știu fotbal. Mihai Răduț a început ca titular, dar a sfârșit turul prin a fi uitat pe bancă.

În schimb, Florin Gardoș este jucătorul ce nu părea să aibe vreo șansă în fața lui Galamaz, Geraldo sau Abrudan, dar a terminat turul de campionat ca o certitudine, ca unul din puținele transferuri reușite de Steaua din vara ce a trecut. Florin Gardoș este un tânăr fundaș central ce s-a născut acum 22 de ani în orașul Satu Mare. Copilăria sa s-a confundat cu miuțele cu copii de vârsta lui, iar de la 10 ani a început să ia în serios sportul ce acum l-a făcut celebru în țara sa. Astfel, prima legătură oficială cu sportul rege a consemnat-o la Olimpia Satu Mare. După 3 ani Florin ajunge la CSS Satu Mare, ca, după încă 3 ani, și anume, la 16 primăveri ale lui, fundașul actual al Stelei să se transfere la Someșul Satu Mare. Când a sosit vârsta în care banii și grijile nu există, 20 de ani, Florin Gardoș părăsește Satu mare pentru a se transfera la Concordia Chiajna. Evoluțiile lui au fost apreciate de către Bumbescu, astfel devenind titular de drept. În plus, a sărit și în atenția lui Emil Săndoi, convocându-l și la naționala de tineret.

În vară, Florin Gardoș ajunge la Steaua la recomandarea lui Bumbescu. Recunosc că eram sceptic în privința lui și credeam că e tânărul de umplutură, adus să suplinească lipsa unui viitor fundaș central de bază și să i se spargă în cap toate păcatele echipei, înfrângerile sau meciurile proaste din apărarea Stelei. Iar prezicerea nu era departe de adevăr în startul sezonului, atunci când Gardoș chiar era un fundaș ce te făcea să-ți pui mâinele în cap după erorile ce le făcea. Însă, ușor dar sigur s-a impus în primul 11 indiferent de competiția în care Steaua juca, Liga 1 sau Europa League, lăsând pe bancă jucători cu experiență net superioară ca Galamaz sau Abrudan. Florin Gardoș este fundașul ce-și menține evoluția bună constantă pe întreaga durată a partidei. După aspectul fizic este asemănat cu fostul fundaș-stâlp al Stelei, Dorin Goian. În plus, Gardoș are și o detentă bună, lovind sau respingând bine mingea cu capul, astfel, și acesta e un punct cel face să semene și mai mult cu actualul component al grupării US Citta di Palermo.

Gardoș se poate lăuda că mai deține printre alte calități remarcabile și două puncte forte: recuperează mingile cum nici un alt jucător din actualul lot stelist nu o face și oferă baloane utile din propria jumătate de teren ca nimeni altul. Este cel mai precis jucător în fazele unu la unu cu adversarul, de cele mai multe ori având câștig de cauză. De aici, se evidențiază cu altceva, ieșirile elegante din apărare. Incursiunele lui cu mingea la picior de pe linia de 16 metri până la centrul terenului i-au minunat pe unii oameni de fotbal, admițând că așa ceva s-a mai văzut decât la marele Miodrag Belodedici. Adunând plusurile cu minusurile tânărului fundaș stelist, Florin Gardoș este marea speranță nu doar a echipei de pe Bulevardul Ghencea ci și a naționalei României, fiind cu siguranță una dintre cele mai mari promisiuni ale sportului rege de pe meleaguri autohtone pe postul de fundaș central, la mare concurență cu cel ce îmbracă tricoul Vasluiului, Paul Papp.

Update: Îmi e foarte greu să deslușesc câteva cuvinte despre meciul de aseară și despre prestația lui Florin Gardoș. Am suferit până la faza în care simțeam că puterile mă lasă, scalpul mă dorea la cât am putut trage de păr, tremuram din picioare și băteam din palme de parcă minutele ar fi trecut mai repede. Dar era doar pentru că emoțiile mă cuprinseseră. Deznodământul îl știți și voi. Gardoș a avut o evoluție oscilantă, foarte sigur la fazele de apărare, a respins mingile perfect în momentul în care a coborât pe linia de fund, el jucând aseară ca mijlocaș la închidere, a recuperat câteva mingi importante.

Doar că ceva i-a lipsit aseară, driblingul subtil, plecarea din propriul teren spre terenul advers. Aseară pierzând foarte multe mingi imediat după ce recupera și trebuia fie să iasă cu mingea la picioar, fie să dribleze un adversar.
A încheiat meciul în afara terenului. În minutul 63 Gardoș s-a prăbușit pe teren susținând că s-ar fi accidentat la genunchi,i mediat fiind înlocuit cu Bicfalvi. Din unele informații, tânărul fundaș stelist ar avea o accidentare gravă ce l-ar ține departe de teren câteva luni bune, iar acest lucru nu poate decât să-i agraveze starea psihică, moralul său fiind unul ascedent, privind ultimele evoluții. Totuși, sper ca Florin Gardoș să nu necesite pauză lungă și să revină la aceiași formă din nou pe teren.


Reactions

Trimiteți un comentariu

1 Comentarii

  1. uite ca mai avem si noi ceva talente, dak antrenorii, selectionerii si cei de pe langa fotbal vor avea "grija" de el, va ajunge un f bun fotbalist!

    RăspundețiȘtergere
Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)