Giannis Fetfatzidis


Olympiakos Pireu este de departe cea mai titrată grupare din fotbalul grecesc. Cu o mulțime de trofee interne și performanțe deosebite în cupele europene, alb-roșii dețin în curtea proprie un mijlocaș creativ de numai 20 ani ce mi-a atras atenția în mod deosebit datorită tupeului de neconceput ce îi permite în dese rânduri să ridiculizeze adversarii precum un maestru al balonului rotund care-i preocupat în special de factorul spectaculozității. Giannis Fetfatzidis este numele său. Compatrioții acestuia îl consideră un Messi, strict din cauza atitudinii lăudabile. De altfel, povestea acestui tânăr este asemănătoare cu a starului argentinian. Giannis a avut în copilărie probleme de sănătate ce nu îi permiteau să ajungă la o înălțime acceptabilă pentru o eventuală legitimare. Pe când avea 11 ani, Fetfa, cum este alintat de eleni, a fost diagnosticat cu o deficiență hormonală de creștere și ca în cazul actualului deținător al Balonului de Aur, îi trebuia lunar o sumă consistentă de bani pentru începerea tratamentului. Olympiakos a reușit să îi convingă pe părinții săi și ulterior, eforturile conducerii grecești aveau să ofere satisfacție deplină.

După o perioadă excelentă petrecută în cadrul centrului de formare al clubului, Giannis Fetfatzidis debutează oficial în echipa de seniori în data de 31 octombrie 2009 într-o partidă contra celor de la Atromitos, încheiată cu scorul de 1-0. Patru zile mai târziu, Ernesto Valverde îl introduce pe gazon într-un duel nesemnificativ pentru echipa sa, dar prielnic ascensiunii așteptate, cu belgienii de la Standard Liege, în Liga Campionilor. Încet, dar sigur, Fetfatzidis se anunța un tânăr dornic să exceleze și în același timp să captiveze atenția tuturor microbiștilor. Curajul inspiră evoluția. Fără să deții asemenea factor determinant, n-ai realizat absolut nimic și astfel privești cu deznădejde către viitor. Giannis a profitat îndelung de viziunea impecabilă asupra jocului. Ajutându-se de faptul că îi sunt recunoscute meritele nespuse în privința menținerii clubului elen într-un stadiu prielnic obținerii unor performanțe notabile, Fetfa și-a căpătat o reputație neimaginabilă la numai 20 de ani. Cadența driblingurilor sale îi fascinează pe suporterii celei mai galonate echipe din istoria Greciei.

Abilitățile remarcabile ce constă într-o viziune impecabilă asupra jocului, tehnicitatea, cât mai ales polivalența fundamentală, îl aduce într-o postură inedită și benefică carierei sale. Îl ajută libertatea deplină de mișcare, întrucât calitățile sale îl recomandă să fie într-un asemenea rol. Uneori îți lasă impresia că gazonul îi este destinat 100%, strict din cauza ușurinței cu care își depășește adversarii prin dribling. Nu doar îl elimină din joc, ci reușește instantaneu să furnizeze pase decisive către colegii săi din avanposturi, permitându-le acestora să îl determine pe portarul advers să scoată balonul din plasa porții sale. Ei bine, grecii au nevoie de-o minune din partea sa în duelul cu Arsenal Londra ce contează pentru ultima etapă din faza grupelor celei mai titrate competiții intercluburi, UEFA Champions League. Situația în grupa F este neclară în momentul de față, 3 echipe având șanse egale să devină cea de-a 2-a calificată în optimile de finală. ''Tunarii'' și-au asigurat biletele încă din etapă precedentă, când i-au învins pe nemții de la Borussia Dortmund, scor final 2-1. Având 6 puncte în cont, Olympiakos este obligată să producă o nouă seară magnifică și să aștepte deznodământul celeilalte dispute, Borussia Dortmund-Olympique Marseille. Ingeniozitatea puștiului contează decisiv în această seară, deoarece nu există în angrenajul grecilor un alt fotbalist capabil să dezechilibreze mijlocul terenului precum Giannis Fetfatzidis.


Niciun comentariu

Un produs Blogger.