Fiul celebrului Adebi Pele


Închei ziua de astăzi dedicată tinerilor talentați ce pot deveni legende în sportul rege cu un mijlocaș ofensiv originar din Ghana. Andre Ayew aparține de vice-campioana din Ligue 1, Olympique Marseille și este fiul cel mare al unuia dintre cei mai legendari fotbaliști din istoria singurului club francez ce a triumfat în Liga Campionilor, Adebi Pele. Tatăl său a reușit să-l ademenească spre fotbal de îndată ce s-a asigurat că Nania F.C, academia personală de recrutare al tinerilor copii dispuși să urmeze o carieră în cel mai practicat sport de pe mapamond. De la zece ani Andre Ayew s-a dedicat ambiției tatălui său de a-l convinge în totalitate să se dedice neîncetat fotbalului. Avându-l impresar chiar pe Adebi Pele, Ayew a parafat înțelegerea conform căreia devenea component al grupării de pe Stade Velodrome după șase ani de ucenicie alături de fostul atacant ghanez. Influența tatălui său l-a ajutat să fie acceptat la antrenamente, deși situația nu îi permitea acest lucru. Mai târziu însă, conducătorii i-au mulțumit lui Adebi Pele pentru faptul că s-a decis să-l înregimenteze pe fiul său. De ce spun asta?! Nimic mai simplu. În prezent reușește de-o manieră impresionantă să instaureze spiritul de odinioară în așa fel încât obținerea laurilor de campioni să pară realizabil. Dar a ajuns în acest stadiu după perioade îndelungate petrecute sub formă de împrumut în cadrul unor cluburi ce îi garantau titularizarea.

În sezonul competițional 2008-2009, FC Lorient se interesează de situația ghanezului și reușește să obțină semnătura jucătorului pentru un împrumut până la sfârșitul campionatului. Christian Gourcuff, nimeni altul decât tatăl internaționalului francez Yoann Gourcuff, l-a ajutat să-și îmbunătățească anumite defecte vizibile în joc. Didier Deschamps era interesat de eventualul progres al puștiului, urmărindu-l îndeaproape. Andre Ayew n-avea decât posibilitatea să-și perfecționeze calitățile pentru a intra definitiv în vederile fostului campion mondial și european. Conștient de oportunitatea imensă ce i s-a ivit, ghanezul a început să intre în grațiile suporterilor cât și al staff-ului tehnic, prestând evoluții remarcabile, pline de-un farmec aparte. Sezonul respectiv a fost ca să zic așa, rampa de lansare către îndeplinirea unor obiective personale. Ca și în cazul tatălui său, Andre Ayew valorifica agilitatea în situații critice, deoarece spațiile libere lăsate de fundașii adverși îl aduceau într-o postură inedită de finalizare. C.Gourcuff a avut încredere deosebită în posibilitățile de afirmare ale puștiului și răsplata a venit la finalul stagiunii, când FC Lorient s-a clasat pe locul 10, salvându-se astfel de la retrogradare. În ciuda unui reviriment evident, Deschamps a considerat că Ayew are nevoie de continuitate și l-a cedat din nou sub formă de împrumut la Arles-Avignon, nou-promovată în ediția 2009-2010.

Cele șase luni în care a încercat pe cât posibil să redreseze situația jenantă în care se afla Arles l-a adus într-o stare motivațională în cadrul selecționatei de tineret a țării sale, unde a reușit să-și conducă colegii spre un triumf neimaginabil. CM destinat jucătorilor până în 20 de ani care s-a desfășurat în Egypt a consemnat momentul de glorie al fiului celebrului Adebi Pele. Ghana a cucerit trofeul suprem după executarea loviturilor de departajare, detronând predicțiile inițiale ce garantau cucerirea laurilor de campioni de către Brazilia, favorita competiției. A reușit imposibilul, să devină liderul singurei generații africane care câștigă CM rezervat jucătorilor până în 20 de ani, doar datorită faptului că înțelesese perfect iminenta situație care cerea un anumit nivel ridicat de disciplină tactică. Atât la FC Lorient cât și la FC Arles-Avignon, Ayew a fost protagonist al discplinei tactice, ceea ce l-a avantajat teribil în ascensiunea fulminantă spre sfârșitul sezonului competițional 2009-2010.

Didier Deschamps s-a hotărât în cele din urmă să-l aibe în lotul lărgit după două sezoane în care a convins așteptările staff-ului tehnic. Ei bine, OM profită de ambiția mijlocașului ofensiv. Până în momentul de față, fuleul impresionant pe benzile terenului și demarcările letale pe spațiile libere lăsate de adversari sunt benefice vice-campionilor din Ligue 1, care și-au revenit după un început catastrofal de stagiune competițională. Spre deosebire de poziția jenantă din campionat, locul 7, Olympique Marseille este cotată cu prima șansă la calificarea între primele 16 echipe ale Europei. În această seară, francezii întâlnesc pe Borussia Dortmund, echipă învinsă pe Stade Velodrome, 3-0. Atunci, Andre Ayew a contribuit decisiv la victorie și mi-a demonstrat că merită cu prisosință să-l amintesc când situația într-adevăr cere. Începând cu ora 21:45, OM are nevoie de un succes, ceea ce ar facilita pătrunderea în optimile de finală, indiferent de rezultatul final al întâlnirii dintre Olympiakos Pireu și Arsenal Londra.
Reactions

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii