Yann Sommer


Continui promovarea meritorie a tuturor tinerilor de perspectivă cu un portar de origine elvețiană, finalist al ultimei ediții a CE de tineret. Numele său este Yann Sommer și în prezent activează la FC Basel, una dintre surprizele plăcute ale ediției de Liga Campionilor, unde de altfel a produs șocul ultimei etape, învingând pe Manchester United cu scorul de 2-1, trimițând totodată în Europa League pe finalista sezonului anterior din cadrul celei mai titrate competiții intercluburi de pe mapamond.

Yann Sommer s-a născut în data de 17 decembrie 1988 în localitatea Morges, iar echipa de amatori FC Herllinberg a devenit rampa de lansare către obiective îndrăznețe și în același timp prioritare dobândirii unei reputații inegalabile. Din anul 1997 s-a stabilit definitiv împreună cu familia sa în Basel. Mai întâi a efectuat junioratul până în 2003 la FC Concordia Basel, un club minor în '' țara cantoanelor '' , dar semnificant în privința îndeplinirii anumitor calități esențiale unui portar. După cum știm cu toții, poziția aceasta de portar este extrem de importantă într-un sport colectiv și tocmai de aceea, cât timp a evoluat în cadrul centrului de copii și juniori a lucrat împreună cu indivizi influenți în dezvoltarea fotbalistică. Pas cu pas, înveți secretele meseriei de portar, determinante într-un joc oficial, indiferent de miză. Desigur, depinde 100% de tine dacă într-adevăr dorești să excelezi sau să rămâi cu conștiința împacată în privința grăbirii progresiei absolute. Ei bine, conștientizarea situației favorabile în care te afli reprezintă de obicei un moment prielnic ție și ulterior, atragi atenția scouterilor veniți din toate colțurile lumii să observe îndeaproape potențiali fotbaliști excepționali. Din această cauză, FC Basel l-a cooptat în echipă încă de acum 8 ani, bazându-se pe impactul providențial al puștiului, care a lăsat o impresie plăcută conducătorilor celui mai puternic club din Elveția în momentul de față.

Bineînțeles, talentul său nu putea să rămână neobservat și în ciuda unei perioade nefaste, timp în care a devenit eterna rezervă a argentianului Franco Constanzo, Yann Sommer a fost încurajat permanent în tentativa redresării sufletești, totul pentru a reuși în viitorul apropiat să devină piesă de bază în angrenaj. Prin prisma acestei motivații suplimentare, Yann a fost împrumutat la unul dintre echipele secunde, FC Vaduz din Liechstenstein, după o perioadă remarcabilă petrecută alături de FC Basel U-21. Această situație l-a ajutat enorm în carieră, întrucât evolua constant între buturi, ceea ce îi conferea o stare mulțumitoare, dătătoare de speranțe pentru o eventuală titularizare indiscutabilă în poarta selecționatei de tineret. Prestațiile excepționale avute în tricoul reprezentativei elvețiene i-a grăbit despărțirea lui Franco Constanzo, după 5 ani fabuloși, deoarece oficialii clubului s-au convins de abilitățile uluitoare ale lui Yann Sommer din timpul Campionatului European de tineret, desfășurat în Danemarca. Reușise până în momentul eșecului cu reprezentativa Spaniei, să nu primească vreun gol în cele patru partide susținute, stabilind totodată o premieră în acest sens.

Cum a ajuns Yann Sommer în această ipostază? Nimic mai simplu. Siguranța cu care tratează absolut orice balon îndreptat spre careul său constituie un avantaj primordial de care Sommer se achită perfect de sarcini, pentru că nu se teme precum alți portari să aibe posibilitatea de a reține, respectiv respinge, mingea în așa fel încât să asigure liniștea. În ciuda unor gafe, că nu poți scăpa de acest blestem al portarilor, elvețianul stăpânește senzațional linia porții, reușind în dese rânduri să decidă de unul singur meciurile jucate alături de colegii săi. Jocul său de picioare este încântător și îi permite să angajeze corespunzător coechipierul din ofensivă, datorită în special viziunii excelente asupra jocului, o calitate benefică oricărui portar. Pe lângă aceste calități indispensabile, reușește să fie protagonistul unor reflexe impecabile, respingând majoritatea acestor șuturi în lateral, exact cum se indică într-un meci. Are capacitatea să devină în viitorul apropiat o legendă în sportul rege? Doar timpul va da răspunsul în acest sens, dar șansele să fie într-o asemenea postură cresc considerabil, mai ales că are șansa acestei reputații în țara sa natală, acolo unde rareori FC Basel este învinsă.
Reactions

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii