Kurt Zouma - urmașul natural al lui Lilian Thuram


Fotbalul franțuzesc mi-a permis de-a lungul celor 3 ani de scouting virtual din fața micului ecran să promovez o mulțime de puști extrem de talentați. Încă din 2010, când m-am hotărât să pun bazele acestui blog ce respectă ca atare absolut orice fotbalist preocupat în mod deosebit de binele său, nume precum Mamadou Sakho, Sébastien Corchia, Samuel Umtiti sau Florian Thauvin au fost amintiți cu plăcere ca urmare al unor prestații demne de apreciat și ulterior fiecare dintre aceștia au confirmat o regulă esențială în sportul rege și anume că autodisciplina îți rezervă resurse nebănuite de a-ți atrage diverse simpatii. Știm cu toții că de îndată ce-ți propui o rutină sănătoasă, câștigi profund în admirație. Pentru un jucător profesionist de fotbal acest lucru constituie de departe o motivație suplimentară. Respectându-ți viața privată, descoperi anumite beneficii cu care ești nevoit să-ți păstrezi tonusul relaxant, întrucât ești conștient de faptul că din moment ce staff-ul tehnic a ținut cont de progresul tău, nu vei mai avea o astfel de ocazie propice dezvoltării fotbalistice. 

Tocmai de aceea, vă invit pe această cale să descoperiți o nouă ''piesă de rezistență'' a rigurozității franțuzești. Băiatul aparține de AS Saint-Étienne și în rândurile următoare încerc să argumentez comparația din titlu. Kurt Zouma i-a atras atenția lui Cristophe Galtier în 2011 la CE rezervat fotbaliștilor până în 17 ani. Reprezentativa ''cocoșilor galici'' a dezamăgit profund, nereușind să se claseze în faza grupelor pe unul dintre cele două locuri care garantau locul în semifinalele competiției, însă singurul copil din generația respectivă care îi mai cuprindea printre alții pe Aymeric Laporte, Benjamin Mendy, cât și Lenny Nangis, care a încântat asistența sârbească, a fost, după cum v-ați dat seama, actualul număr 4 al echipei unde evoluează în prezent compatriotul nostru, Bănel Nicoliță. Tehnicianul ''verzilor'' observase la fața locului un fotbalist preocupat în mod deosebit de colectiv și dintr-o dată a înțeles că merită să îi testeze psihicul, promovându-l fără rețineri în cadrul echipei de seniori. 

Într-un meci cu Girondins de Bordeaux din cadrul Cupei Ligii Franței, a primit ''botezul verde'', unde a impresionat publicul de pe Stade Geoffroy-Guichard. Din momentul respectiv, Galtier nu și-a ascuns intențiile belicoase de a-l aduce într-o postură oarecum iritantă pentru un puști de numai 16 ani la momentul debutului. Nu l-a deranjat că protagonistul nostru de astăzi își putea compromite titularizarea în defensivă, însă prin prestațiile sale, Zouma a demonstrat că este util în angrenaj. La cei 1,88 metri ai săi, Kurt Zouma a impus respect adversarilor în duelurile aeriene, dar mai presus de acest lucru realizase că intervențiile sale din preajma compartimentului defensiv îi aduceau o stare prielnică, încrederea în forțele proprii crescând de la meci la meci. Din acest motiv, l-a convins pe domnul Galtier asupra acoperirii oricărei poziții în apărare, incluzând și părțile laterale ale terenului. A putut evolua într-o asemenea situație strict din cauza agilității. Reușește să se facă nevăzut prin dribling în regim de viteză în 70% din cazuri. 

De aici și comparația iminentă cu Lilian Thuram, individ ce-a făcut cinste sportului rege cu profesionalismul său. La fel ca fostul component al unor grupări precum AS Monaco, AC Parma, Juventus Torino sau FC Barcelona, Kurt deține anumite calități ce-l ajută în tentativa inițierii unor atacuri înspre buturile adverse. Viteza debordantă, asemănătoare unui atlet desăvârșit, i-a devenit aliat de nădejde în actuala stagiune competițională din Ligue 1 care tocmai și-a închis oficial porțile. Evoluând în aproximativ 25 de partide în tricoul celei mai galonate echipe franțuzești în ceea ce privește laurii de campioni, Kurt Zouma impunea agresivitate în ambele careuri. Dacă în propriul careu avea un simț al anticipației extrem de dezvoltat și irita pur și simplu adversarii cu luciditatea sa, în zona de periculozitate al taberei adverse, mai ales la faze fixe, câștiga duelurile aeriene extrem de lejer. În ''2 rânduri'' și-a trecut numele pe lista marcatorilor. Olympique Lyonnais și FC Lorient au făcut cunoștință cu detenta fundașului. Este de bun augur că deține o asemenea calitate indispensabilă oricărui fundaș care se respectă cu adevărat, pentru că îl va ajuta să își îndeplinească visele. 


Reactions

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii