Wilfried Zaha - ultimul ''cal de rasă'' al inventatorilor fotbalului


Inventatorii sportului rege se laudă de fiecare dată cu jucătorii lansați în fenomen. Într-o proporție covârșitoare, respectivii, aici mă refer desigur la fotbaliștii profesioniști, recurg la absolut orice metodă de a-și atrage de partea lor o încredere din partea staff-ului tehnic. În primul rând, nu se păcălesc singuri de îndată ce un anumit tehnician observă o ''doză'' de dorință și mai apoi sunt purtați de val, descurcându-se în majoritatea cazurilor, indiferent de poziționarea acestuia pe gazon. Englezii dispun de resurse nebănuite în ceea ce privește fotbalul juvenil. De-a lungul timpului am putut admira cu toții jucători precum Jackie Milburn, Bobby Charlton, John Barnes, Gary Lineker, Alan Shearer cât și Wayne Rooney. Cu toții au fost alintați, mai în glumă, mai în serios, ''cai de rasă'' , aluzie la faptul că aceștia reușesc să încânte publicul larg în diverse colțuri ale Regatului Unit. Ultimul personaj apărut pe plaiurile englezești ce are deosebita onoare să fie adăugat pe listă este Wilfried Zaha, component al ''diavolilor roșii'' , care este împrumutat în momentul de față la Crystal Palace, echipă de unde a ajuns pe Old Trafford contra sumei de 15 milioane de  lire sterline. 

Manchester United s-a convins de talentul celui născut în Abidjan, capitala Coastei de Fildeș, sau mai bine zis Sir Alex Ferguson, scoțianul reușind în iarnă să-l convingă pe Zaha asupra unui transfer, dându-i astfel prilejul bunului său prieten David Moyes ''să lucreze'' cu vivacitatea celui mai apreciat fotbalist până în 21 de ani din Marea Britanie. Încă de la 4 ani, Wilfried este învățat cu fenomenul sportiv. De atunci, mingea i-a devenit aliat de nădejde și totodată a reușit într-un interval scurt de timp să își îndeplinească anumite vise din copilărie, printre care să aibe oportunitatea de-a evolua în Premier League sau să apere cu dârzenie ceea ce contează cu adevărat și anume patria sa. La puțin timp după intrarea în milleniul 3, mai precis în 2001, Wilfried Zaha este acceptat în cadrul grupării londoneze Crystal Palace, ca urmare al unor teste trecute cu brio. Responsabilii departamentului juvenil al ''vulturilor'' au avut grijă să îi arate luminița de la capătul tunelului. 

În cei 9 ani de ucenicie, Wilfried Zaha s-a dovedit a fi un elev silitor, ca să zic așa. A fost tot timpul preocupat de micile detalii care îți permit să îți rezervi neîncetat timp în privința perfecționării depline. Fie că vorbim aici despre antrenamentul asiduu al pătrunderilor în regim de viteză, respectiv implicarea spirituală într-un grup colectiv, Zaha a depășit toate așteptările, astfel că spre ultimele zile ale lunii martie din 2010, a debutat în echipa de seniori. N-a rupt gura târgului în primele două sezoane ca profesionist, însă acest sezon competițional a fost unul de colecție. La cei 20 de ani ai săi, s-a maturizat 100% și a înțeles că nu trebuie să fii capricios în joc. Din acest motiv, egoismul de care a dat dovadă în primii ani de seniorat, brusc ''s-au evaporat'' . Deținând o mentalitate propice dezvoltării fotbalistice, jucătorul cu origini ivoriene a folosit ''arsenalul din dotare'' pentru a impresiona asistența. Cu fiecare partidă bifată în eșalonul secund, Wilfried căpăta maturitate. În ciuda faptului că nu se putea abține absolut deloc și mai încerca giumbușlucuri în fața adversarilor, se făcea plăcut de public, fiindcă procedeele tehnice îi reușeau.

Părțile laterale ale ofensivei îi sunt destinate pentru spectacol. Are tendința să dribleze în fața oricui și colegii săi îi sunt alături în caz că vreun fundaș advers îi anticipează mișcările, luptând pentru a recupera obiectul muncii. Totuși, irită sublim orice oponent încât coechipierii din avanposturi așteaptă pasa finală din bocancul său. Tocmai de aceea, jucători ca Glenn Murray sau Kevin Phillips, oportuniști de felul lor, răsplăteau efortul ultimului ''cal de rasă'' al inventatorilor fotbalului și totodată suporterii erau extaziați de premizele unei reveniri în Barclays Premier League. Ocupând poziția a 5-a în clasamentul final din Championship, Crystal Palace a fost destinată către succes. Zaha a fost de departe factorul decisiv în confruntările cu Brighton & Hove Albion și Watford FC care i-a adus pe ''vulturi'' în fața unui fapt împlinit: revenirea în cel mai echilibrat campionat din lume după o ''secetă'' de 8 ani. A înscris 2 goluri împotriva ''pescărușilor'' și nu în cele din urmă a încheiat o stagiune competițională de vis, scoțând o lovitură de la 11 metri ce-a dus la marcarea singurului gol al confruntării cu Watford în finala din play-off, decisivă pentru rezervarea biletelor în următoare ediție de Premier League.


Reactions

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii