Alphonso Davies - suflet de refugiat înzestrat cu o conduită morală ieșită din comun

                                 

                                                                                                                          



Fotbaliștii trăiesc prin povestea vieții private. Greutățile întâmpinate în copilărie îi determină să respecte factorul moralității. Aceștia cunosc foarte bine riscurile la care sunt expuși dacă uită pentru o clipă momentele nu tocmai plăcute prin care au fost nevoiți să treacă împreună cu familia. Având o astfel de atitudine propice dezvoltării caracterului uman, automat te descătușezi când dispui de calități tehnico-tactice desăvârșite.

Este și cazul lui Alphonso Davies, un jucător cu naționalitate canadiană născut într-o tabără de refugiați din Ghana. Zilele în care familia acestuia încerca din răsputeri să procure mâncare l-au întărit emoțional pe actualul component al celei mai galonate grupări nemțești din istoria fotbalului. În cel mai scurt timp cu putință, Alphonso avea să devină dintr-un copil fără posibilități o figură respectată de majoritatea oamenilor ce cunosc în prealabil dificultățile vieții. 

Părinții acestuia s-au mutat definitiv în Canada de aproximativ o jumătate din viața primului copil al familiei, mai întâi într-un oraș din provincia Ontario, urmând ca într-un final să se stabilească în Edmonton, Alberta. Orașul care respiră pentru hochei a fost primordial în cariera scurtă a lui Alphonso Davies de până acum. Încă din momentul împlinirii vârstei de 6 ani, acesta și-a ales mingea de fotbal ca fiind rostul său în viață. Timpul trecea și de îndată ce parcurgea etapele primordiale căpătării statutului de jucător profesionist, devenea responsabil de acțiunile sale. 



Alphonso nu a încetat nicio clipă să creadă în destin. Muncea exemplar, zi de zi, pentru ca visul său, unul măreț, să se îndeplinească. Dorea enorm să își ajute familia, între timp mărită cu apariția a încă trei copii minunați. Stagiile de pregătire riguroase din cantonament în care a învățat minuțios absolut orice secret al poziționării și inteligenței tactice l-au adus în situația să semneze cu Vancouver Whitecaps. Diriguitorii canadieni au fost realmente fascinați de capacitatea fantastică de efort a protagonistului meu de astăzi și n-au ezitat absolut deloc să îi acorde șansa afirmării.


Cel mai talentat fotbalist canadian al momentului n-a stat prea mult pe gânduri, semnând contractul ce îl obliga emoțional să treacă indubitabil la următorul nivel de pregătire și conștiinciozitate sportivă. Încă junior, Alphonso Davies și-a dat testul de maturitate la puțin timp după parafarea înțelegerii cu gruparea din Vancouver. 2016 s-a dovedit a fi anul în care Davies răspundea pozitiv deselor provocări colective. Integrat inițial în structurile filialei grupării canadiene, s-a descurcat exemplar.

Agilitatea l-a ajutat pe Alphonso să impună un ritm sufocant pentru oponenți încât aceștia n-aveau alte opțiuni decât să îl bruscheze, însă acest lucru nu l-a oprit din calea perfecționării depline. Nivelul conștiinciozității era foarte ridicat pentru un adolescent de numai 16 ani. Monitorizat în permanență de staff-ul tehnic al celor de la Vancouver Whitecaps, Alphonso Davies primește botezul fotbalistic în echipa de seniori la data de 1 iunie 2016 împotriva canadienilor de la Ottawa Fury, urmând mai apoi să debuteze și în Major League Soccer o lună mai târziu, unde începea sublim misiunea conform căreia devenea în 25 iulie 2018 cel mai scump transfer parafat dincolo de continentul nord-american.

Profund impresionați de fuleul puștiului, Bayern Munchen a plătit pentru serviciile sale peste 20 milioane de dolari, considerându-l extrem de util în angrenajul echipei. Concurența era acerbă la gruparea bavareză, însă Alphonso Davies nu era absolut deloc speriat. Două stagiuni competiționale  jucate la cel mai înalt nivel în campionatul nord-american i-a fost de bun augur, experiența căpătată fiindu-i aliat de nădejde într-o ligă extrem de prielnică dezvoltării fotbalistice.

Ce i-a obligat pe Salihamidzic și membrii structurii administrative să acționeze urgent ține de doctrina nemțească. S-au pus de comun acord asupra înregimentării canadianului după ce Alphonso Davies a uimit prin vivacitatea ieșită din comun. Au înțeles perfect faptul că reprezintă o prioritate și că în decursul anilor se vor felicita reciproc pentru decizie. Sufletul de refugiat al lui Alphonso avea să atingă culmi neașteptate, benefice conduitei morale desăvârșite.

Obișnuit cu dificultăți de tot felul și totodată conștient de faptul că există în permanență soluții pentru redresarea unei situații neprevăzute, Alphonso demonstra cu fiecare ocazie când erau programate antrenamentele libere că giganții Bavariei au știut de la bun început pe cine transferă. Cerințele erau atât de dure pentru jucător încât acesta își rezerva neîncetat timp pentru îmbunătățirea defectelor observate pe durata deselor cantonamente avute cu colegii săi.

Cunoștea foarte bine consecințele decăderii profesionale și de îndată ce sezonul actual avansa nestingherit prezența lui Alphonso Davies printre titularii bavarezilor surprindea microbiștii de pretutindeni, mai ales că îl vedeam într-o poziție total neașteaptată, cea de fundaș lateral stânga. Totuși, schimbarea poziției a venit pe fondul iminentei concurențe acerbe din flanc.

David Alaba, Kingsley Coman sau Philippe Coutinho erau considerați jucători dezechilibranți în poziție avansată, ceea ce l-a adus pe Alphonso în situația să accepte ca atare noul rol care i s-a oferit. Condiția fizică a avut un rol major în prestațiile ulterioare ale canadianului. Datorită acestui aspect incursiunile în bandă au devenit o joacă pentru Alphonso Davies.

Driblingurile în regim de viteză pe lângă adversari creează superioritate numerică în banda stângă și de cele mai multe ori insistă să combine cu coechipieri demarcați în zone excelente de finalizare al acțiunilor, ceea ce i-a determinat pe Niko Kovac, respectiv Hans-Dieter Flick, să îl titularizeze în mod constant, căci forța de pătrundere impetuoasă îl recomandă în momentul de față.

Succes în carieră, Alphonso Davies!

Reactions

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii