Šime Vrsaljko, fotbalist urmărit de granzii Europei


După o zi de pauză cauzată în mare măsură de sărbătorirea Zilei Naționale a României, astăzi voi prezenta trei promițători fotbaliști care vor avea ocazia să-și arate calitățile în Europa League, cea de-a doua competiție ca importanță din cadrul fotbalului european la nivel de cluburi. Primul nume propus de mine este de meserie fundaș lateral. Šime Vrsaljko a atras atenția până acum din partea multor cluburi europene de un calibru important, după cum se poate vedea accesând pagini pe cel mai important motor de căutare oferit de Google. Vă întrebați oare cum un puști de origine croată poate să atragă atenția unor cluburi precum Manchester United sau Arsenal Londra. Răspunsul este dat de meciurile impresionante făcute în tricoul celei mai importante grupări din țara sa natală, Dinamo Zagreb. Echipa condusă de bosniacul Vahid Halilhodžić a devenit cel mai important nume în fotbalul croat și a oferit posibilitatea puștilor să aibe imensa oportunitate de a-și arăta calitățile desăvârșite. În anul 2009, Vrsaljko a fost împrumutat un singur sezon la gruparea Lokomotiva Zagreb, grupare ce este afiliată cu interesele actualei formații unde evolueaza în prezent. Progresul l-a realizat în totalitate acolo, unde a avut în permanență un loc de titular și așa conducătorii grupării din Zagreb s-au felicitat reciproc pentru decizia luată pe atunci încât astăzi sunt protagoniștii unor discuții cu cluburi importante de pe bătrânul Continent.

Asta nu face decât să arate calitatea acestui fundaș dreapta de numai 18 ani. Desigur, unii dintre voi puteți afirma cu tărie că puștiul este oarecum '' umflat '' de presa locală și astfel au intervenit marile cluburi europene să-i acorde o imensă șansă de a evolua cu figuri remarcabile în sportul rege. Nu este deloc așa dragii mei, pentru că de obicei destinele unui club mare european este dat de căutarea anumitelor locații ce oferă posibilitatea ca în viitorul apropiat să descopere tineri ai căror potențial este urmărit îndeaproape doar de către scouteri diferiți ale diverselor grupări interesate de fotbaliști promițători. Așa am putut vedea un Nemanja Vidic la Manchester United spre exemplu, un fotbalist de care nu auzise absolut nimeni până să aterizeze pe Old Trafford și să devină între timp căpitanul echipei, practic cea mai importantă figură din cadrul lotului valoros avut la dispoziție de reputatul manager scoțian Sir Alex Ferguson. Evoluțiile sale din acest început de sezon competițional în Croația au fost cât se poate de bune, iar în cupele europene s-a descurcat și mai bine, motiv pentru care Dinamo Zagreb se află pe poziția secundă într-un clasament unde se mai află echipe precum Villarreal CF, Club Brugge sau PAOK Salonic.

Croații vor fi supuși astăzi unui adevărat test de maturitate în fața unei grupări care se află într-o formă de excepție, Villarreal. Elevii lui Juan Carlos Garrido pun reale probleme granzilor Spaniei prin excelenta serie de victorii care pare să nu se mai oprească. Ultimul rezultat a fost unul victorios și a fost obținut în dauna unei formații care se luptă pentru evitarea retrogradării, Real Zaragoza. Asta nu arată decât faptul că reprezintă un grup foarte unit care a devenit într-un interval foarte scurt un colectiv pe care te poți baza, indiferent de gradul avut de tine în meseria de tehnician. Garrido a impresionat oarecum asistența spaniolă în acest sezon prin metodele domniei sale de antrenament care constă într-o pregătire dură a jucătorilor, dar suficient de fizică în așa fel încât eventuala oboseală să nu se simtă în meciurile oficiale. A devenit un personaj care inspiră încredere elevilor săi și acest lucru poate conta decisiv spre atingerea obiectivelor propuse de conducătorii '' submarinului galben '' . Din nefericire pentru ei, Dinamo Zagreb nu este o echipă de care poți afirma că vei avea un meci facil, deoarece majoritatea fotbaliștilor avuți la dispoziție de Halilhodžić sunt foarte luptători care nu cedează niciodată în fața unui adversar considerat mai puternic. Printre jucătorii cu adevărat luptători se află și Šime Vrsaljko, fundaș ce se remarcă prin desele urcări fantastice pe banda dreaptă, amintind oarecum de un alt compatriot de-al său care a devenit în prezent un fotbalist respectat de microbiști, Darijo Srna. În meciul tur, Dinamo Zagreb a învins fără drept de apel pe Villarreal CF, scor final 2-0. Astăzi vom urmări la treabă un nou duel care se anunță încă de pe acum foarte palpitant. Ora disputării acestui meci este una destul de târzie, 22:00, însă chiar și așa îmi voi face timp pentru a vedea întâlnirea.

Update: Šime Vrsaljko a evoluat foarte bine, stopând multe acțiuni ale gazdelor, dar coechipierii săi n-au fost în stare să facă un joc excelent precum el. Absolut toate golurile au fost încasate de către vizitatori pe partea stângă, acolo unde argentinienii Cufre și Ibanez au fost simple jaloane pentru mijlocașii de bandă avuți la dispoziție de Juan Carlos Garrido. Scorul final a fost 3-0 și acest rezultat negativ îi obligă neapărat pe croați să învingă în ultima etapă pe PAOK Salonic pentru a ajunge în faza optimilor de finală ale Europa League. Dintre toți cei care au avut ocazia să-și arate bunăvoința, doar Šime Vrsaljko a fost de departe cel mai redutabil adversar întâlnit în cale de către cei echipați în galben. Cum însă întotdeauna trebuie să existe fotbaliști la fel de vigilenți, colegii săi n-au fost în stare să reușească același joc plăcut și încrezător precum a făcut fundașul lateral dreapta. Aveți aici rezumatul extins pe două reprize.
Reactions

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii