Jóhann Gudmundsson, islandezul minune


Al doilea nume propus de mine pe ziua de astăzi este atacantul de origine islandeză, Jóhann Berg Gudmundsson, fotbalist ce evoluează în prezent la gruparea olandeză AZ Alkmaar. Islanda este o țară ce se laudă în momentul de față cu jucători remarcabili, majoritatea dintre ei apărând culorile unor cluburi puternice din domeniu. Acest fotbalist în vârstă de 20 ani a reușit împreună cu naționala de tineret a Islandei să se califice în turneul rezervat fotbaliștilor până în 21 de ani care va avea loc în acest an în Danemarca, reușind să se califice dintr-o grupă unde făcea parte selecționata Germaniei, iar mai apoi au trecut în urma barajului avut cu Scoția, obținând o dublă victorie răsunătoare. Povestea acestui atacant începe în țara sa natală, acolo unde a avut imensa oportunitate să fie urmărit de grupări englezești și astfel după un singur an în care și-a făcut ucenicia la Breiðablik UBK, Chelsea Londra l-a convins și a urmat câteva luni să încerce să-și impresioneze conducătorii în așa fel încât să fie imediat avansat către gruparea de rezerve a clubului londonez patronat de magnatul rus Roman Abramovich. Din păcate, antrenorii nu au avut o părere destul de bună asupra evoluțiilor sale și după doar câteva luni petrecute în cadrul academiei londoneze, Gudmundsson a fost nevoit să-și încerce norocul la altă grupare din capitala Angliei. Fulham a fost următoarea sa destinație profesională, dar și acolo a fost supus unui adevărat chin, chiar dacă evoluțiile sale te încântau la prima vedere. Conducătorii de pe Craven Cottage au considerat că nu îndeplinește criteriile de performanță ale clubului și a fost astfel lăsat deoparte.

Prima sa grupare la care a activat i-a dat o mână de ajutor și acolo a început cu adevărat să devină un fotbalist respectat, chiar dacă se afla în momentele acelea într-o evidentă scădere de formă sportivă și avea conștiința distrusă oarecum de conducătorii formațiilor englezești care n-au avut deloc încredere în posibilitățile sale de afirmare în sportul rege. Desele partide reușite în campionatul natal i-au convins pe olandezii de la AZ Alkmaar să-l transfere definitiv în anul 2009 și clipele petrecute pe AZ Stadion au fost de-a dreptul fascinante pentru tânărul vârf islandez. În actualul sezon competițional a reușit să fie util colegilor săi în Europa League, acolo unde și-a trecut numele pe lista marcatorilor în fazele preliminarii ale celei de-a doua competiții ca importanță din fotbalul european la nivel de cluburi, iar în faza grupelor a avut evoluții mai modeste și totul s-a culminat doar cu un singur gol, înscris ce-i drept în singura victorie obținută de elevii lui Gertjan Veerbek, scor final 2-1 împotriva moldovenilor de la Sheriff Tiraspol. Astăzi după doar câteva minute de a trece ora 22, mai exact 5, olandezii se deplasează în Republica Moldova pentru a-i întâlni încă odată pe bravii fotbaliști moldoveni, care în trecut au pus reale dificultăți celor de la Steaua București, dacă vă mai aduceți aminte. Teoretic, batavii au un lot ceva mai bun față de adversarii săi însă în cele mai multe cazuri s-a dovedit că individualismul nu decide partidele, decât dacă faci parte dintr-o echipă unde se regăsesc alți fotbaliști cu calitățile deținute de tine. Din acest punct de vedere, AZ Alkmaar este o grupare cu câțiva tineri de mare perspectivă care excelează la capitolul tehnică și unul dintre ei este chiar protagonistul meu de astăzi.

Este un vârf foarte puternic care odată ajuns în poziție de finalizare nu te iartă mai deloc, poate doar să fie într-o zi care să nu-i reușească deloc eventualele execuții spre buturile portarilor. Moldovenii trebuie să se teamă de vizitatori întrucât traversează o formă excepțională. AZ Alkmaar a reușit nu cu mult timp în urmă să învingă actuala deținătoare a campionatului olandez, Twente Enschede. Partida respectivă a arătat celor care au urmărit întâlnirea că odată ajunși la parametrii normali în privința concentrării, sunt practic de neoprit. Jucătorii gazdelor trebuie să fie foarte montați psihic pentru a face față atacurilor furibunde ale oaspeților, care vor predomina în această dispută contând pentru etapa a 5-a din cadrul grupelor Europa League, ediția 2010-2011. Olandezii sunt la un pas de eliminare pentru că au doar 3 puncte, iar urmăritoarea lor, Dynamo Kiev, mai are nevoie de o singură partidă câștigată pentru a pătrunde spre următoarea fază a competiției. Ucrainienii întâlnesc liderul la zi, BATE Borisov, care sunt matematic calificați și acest lucru ar putea automat să-i facă pe bielorușii ceva mai nepăsători față de celelalte trei formații aflate în situația de a spera la o victorie din partea lor.Vom vedea cu toții dacă islandezul minune va decide oarecum partida din Republica Moldova.

Update: Johann Gudmundsson nu a evoluat nici măcar 1 minut pentru AZ Alkmaar intrucât tehnicianul batavilor Gertjan Veerbek nu l-a convocat în lotul lărgit privind deplasarea spre Republica Moldova în vederea meciului cu Sheriff Tiraspol. Meciul s-a încheiat 1-1 și cele două tabere părăsesc matematic competiția, deoarece în celălalt meci al serii, Dynamo Kiev a zdrobit pur și simplu pe BATE Borisov, scor final 4-1.



Reactions

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii