Urmașul lui Emre Belözoğlu

Spre sfârșitul anilor 80, Turcia devenea o națiune extrem de productivă în sectorul juvenil. Încă de la acel celebru 4-0 între Steaua București și Galatasaray Istanbul din semifinalele Cupei Campionilor Europeni, turcii începeau să ofere continentului o gamă largă de tineri talentați. Din tabăra cimbom făceau parte încă de pe atunci Bülent Korkmaz sau Tugay Kerimoğlu. Erau semne îmbucurătoare în ceea ce privește ieșirea din mediocritate a fotbalului turc. De atunci și până-n prezent am privit cu admirație către investițiile care s-au făcut în departamentul juvenil, unul extrem de important în structura primei reprezentative, astfel că nu a mirat pe nimeni obținerea medaliei de bronz în Coreea de Sud și Japonia, țările organizatoare ale Campionatului Mondial din 2002.

Îndeplinirea obiectivelor personale a fost și va rămâne o misiune conform căreia absolut orice jucător cu origini turcești, înzestrat cu anumite calități ce îi permit într-o oarecare măsură să fie pregătit pentru orice sacrificiu, debordează de optimism într-o proporție covârșitoare și îl ajută enorm, devenind astfel un model pentru generațiile viitoare. Indiferent de situație, se adaptează instantaneu cerințelor tehnico-tactice. Un astfel de individ a profitat îndelung de condițiile extraordinare de pregătire în domeniu. Chiar dacă n-a avut prilejul de-a copilări în țara sa natală, a fost în permanență un exemplu pentru ceilalți, transmițând o mentalitate aparte în colectiv. Născut în Mannheim, protagonistul nostru de astăzi este produsul unei ingeniozități nemțești.


Hakan Çalhanoğlu este genul de fotbalist dezvoltat de rigurozitatea nemțească. Bazele de pregătire constituie de departe un privilegiu pentru oricine, mai ales că au garanția succesului. Știm cu toții că nu trebuie neglijat sub nicio formă aspectul seriozității când urmăm calea sportului rege, ori Hakan, la cei 20 de ani ai săi, a avut tăria de caracter să se implice meritoriu într-un proiect destinat irefutabil tinerilor. Cât timp s-a perindat prin diverse academii, a fost un ucenic iscusit, ca să zic așa. Ce-a învățat în perioada junioratului petrecută la cluburi ca SV Waldhof Mannheim sau Karlsruher SC?! În primul rând, a știut că de îndată ce îți rezervi neîncetat timp în privința antrenamentelor, automat devii plăcut de ceilalți, întrucât observă în tine un tip preocupat în mod deosebit de grup și această conjunctură favorabilă te determină să exersezi cât mai multe faze de joc, respectiv șuturi de la distanță în momente statice ale partidei. În al 2-lea rând, s-a potrivit indubitabil în acest mediu propice intereselor unor cluburi menite să instaureze în concepția puștilor un standard optim de gândire logică în privința luării deciziilor în momentele importante ale oricărei dispute și nu în ultimul rând te dedici sufletește combaterii ipocriziei, prestând remarcabil.

Actualul mijlocaș ofensiv al celor de la Bayer 04 Leverkusen amintește prin evoluțiile sale de Emre Belözoğlu. Stilul lui Hakan, bazat pe agresivitate, mi-a permis să ajung la o astfel de comparație. Çalhanoğlu surprinde asistența prin stăpânirea de sine ireproșabilă. În momentele dificile se pune în slujba coechipierilor . Ca și-n cazul fostului idol al tribunelor de pe Ali Sami Yen, Hakan reușește să  rezolve imediat o acțiune extrem de promițătoare, fie prin elementul pasei decisive, respectiv cu plasarea șuturilor într-un colț unde portarul nu mai are decât opțiunea să scoată obiectul muncii din plasă. Mai presus de acest lucru, își alege de unul singur partenerul cu care marșează spre careul advers și asta place microbiștilor de pretutindeni. Nu doar acest aspect m-a determinat să îl promovez nesilit pe acest colț destinat 100% tinerilor talentați, ci modul în care își stabilește prioritățile în viață. Pentru acest fapt, are tot respectul meu. Conștientizează importanța regăsirii sale în structura naționalei de seniori a Turciei, ajutându-l să fie adulat de compatrioți. Aceștia vor avea la dispoziție un executant de lovituri libere de clasă și în general de faze fixe, un pasator cu viziune impecabilă asupra jocului, respectiv un coleg de nădejde. Așa s-a prezentat la Karlsruher SC sau Hamburg SV.


Convingeți-vă!

Sezonul 2012-2013


Sezonul 2013-2014
Reactions

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii