Gastón Guruceaga - portar înzestrat cu anumite calități primordiale menținerii buturilor intacte


În fotbalul actual, dintre toate pozițiile valabile de pe gazon, cea de portar se află în situația ingrată de-a respinge ideea conform căreia microbiștii de pretutindeni nu sunt încântați de ceea ce poate oferi ca nivel al spectaculozității. Aceștia se simt oarecum îndreptățiți, dacă stăm să ne gândim asupra faptului că un portar, indiferent de nivelul acestuia, se pune în slujba echipei doar în momentele dificile ale unei partide, pe când restul colegilor săi se implică mai mult decât este cazul pentru a aduce satisfacție deplină. Există, totuși, anumiți goalkeeperi ce sunt testați în permanență la nivel juvenil, dând astfel posibilitatea celor ce-s conectați în fața micului ecran să acorde o importanță deosebită celui ce asigură menținerea buturilor intacte.

După cum știm bine cu toții, portarul este obligat de circumstanțe să fie alert și în același timp conștient de calitățile deținute. Deși sunt predispuși la greșeli impardonabile, portarii, aici mă refer desigur la cei capabili de a-i exaspera pe cei preocupați în mod deosebit cu înscrierea golurilor, reflectă situația unei eventuale erori survenită de pe urma neînlăturării presiunii, îmbunătățindu-și astfel ''setul de calități'' exponențiale progresiei absolute. Bineînțeles, stăpânirea minuțioasă a acestor virtute necesită o perioadă îndelungată de cunoaștere a poziției tale, căci portarul tinde să învețe treptat modul în care trebuie să fie responsabil pentru acțiunile sale. Nu-i tocmai facil de realizat acest lucru, dar întotdeauna este loc de mai bine. 

Privind situația per ansamblu, putem spera la un reviriment inimaginabil și dacă este posibil să admirăm îndeaproape modul în care se asigură de la bun început de-un singur lucru, care-i esențial în acest context general: îndepărtarea incertitudinii. De îndată ce portarii nu-s lipsiți de scrupulozitate, automat oferă garanții generației din care face parte. Jucătorii de câmp devin încrezători de resursele nebănuite ale acestora și se străduiesc la rândul lor să ofere motive întemeiate de entuziasm, fie el și ponderat în anumite situații, astfel ca în momentul fluierului final al oricărei dispute cu adversarii, portarii să fie pe deplin mulțumiți de efortul depus.


Ei bine, un astfel de portar se regăsește în selecționata uruguayană de tineret, participantă la Campionatul Mondial rezervat jucătorilor până-n 20 de ani care se desfășoară anul acesta în Noua Zeelandă. Numele său este Gaston Guruceaga și în prezent apără culorile negre-maronii ale celor de la Penarol Montevideo. M-a impresionat teribil acest portar. L-am urmărit cu atenție în cadrul campionatelor sud-americane, unde împreună cu reprezentativa celeștilor a terminat pe podium, mai precis pe locul 2, reușind astfel să participe în cadrul competiției supreme din sectorul juvenil. Ba mai mult, a primit ''mănușa de aur'' , premiu acordat portarului ce obține în unanimitate sprijinul juriu lui format din foști membri ai sportului rege.

A meritat cu vârf și îndesat să primească distincția respectivă, întrucât evoluțiile sale au fost de așa natură încât să nu existe dubii asupra deciziei irefutabile luate de comun acord între specialiști. Prezența sa de spirit mă fascinează cel mai mult. Nivelul stării de alertă atinge cote neprevăzute în momentele cheie ale întâlnirii. Se concentrează impecabil între buturi, închizând unghiurile cu lejeritate, dar mai presus de acest lucru, se arcuiește grandios pentru a salva situația, parada în sine fiind extrem de spectaculoasă și sigură în același timp. Adrenalina constituie un avantaj esențial în privința acestui portar. 

Cât încă este tânăr, acum are 20 de ani, va profita îndelung de acest lucru, urmând ca în cel mai scurt timp să primească credit din partea cluburilor galonate ale Europei. Nu cred ca vreun reprezentant al unor grupări vigilente asupra potențialului oricăror jucători va fi îndeajuns de orb încât să nu observe limpede că Gaston Guruceaga promite prin constanța evoluțiilor sale să dețină un loc fruntaț în preferințele diverșilor șefi în scouting-ul global. Un lucru este sigur, dragi cititori, uruguayanul va deveni un ilustru idol al tribunelor ce sunt umplute până la refuz de suporteri. 


Reactions

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii