Marko Pjaca - varianta de export benefică intereselor clubului Dinamo Zagreb

Națiunile recunoscute în sportul rege pentru productivitatea ieșită din comun continuă o tradiție benefică celebrității. Condițiile oportune de pregătire al micuților avantajează enorm interesele oricăror țări implicate sufletește într-un fenomen aparte. Dintre popoarele cele mai reprezentative în privința promovării nesilite se află Croația. Fosta medaliată cu bronz a Campionatului Mondial din Franța se mândrește cu faptul că datorită diverșilor membri extrem de competenți, spiritul balcanic încă predomină atenția în majoritatea sporturilor practicate cu pasiune și determinare. Se observă limpede cum sportivii încearcă din răsputeri să nu-și dezamăgească susținătorii, amintindu-ne din acest punct de vedere că până spre intrarea în milleniul 3, încă aparțineau de fosta Iugoslavie. 

Fotbaliștii dornici să se facă cunoscuți microbiștilor de pretutindeni nu ezită să își expună o mostră din talentul deținut. Indiferent de ocazie, croații năvălesc sârguincios către îndeplinirea misiunii conform căreia mai devreme sau mai târziu vor deveni atractivi pentru cluburile galonate ale Europei. Nu-i de mirare că de-a lungul timpului am asistat cu toții la reprezentații de gală ale unor figuri proeminente în domeniu cum ar fi Davor Șuker, Goran Vlaovic, Robert Prosinecki, Zvonimir Boban, Robert Jarni și alții. S-au impus maiestuos în tentativa căpătării binemeritatului respect cuvenit indivizilor preocupați în mod deosebit de unitatea grupului. 

După retragerea unor asemenea monumente de seriozitate, puștii erau obligați să riposteze moral, ori până în momentul de față s-a demonstrat că de îndată ce deții o mentalitate propice dezvoltării fotbalistice, răzbați într-o direcție favorabilă intereselor generale. Exemple ca Luka Modric, Mario Mandzukic, Ivan Rakitic, Ivica Olic sau Daniel Srna sunt elocvente în acest sens și totodată esențiale în ceea ce privește continuarea unei tradiții vaste în regiunea balcanică - arhicunoscută diferiților șefi în departamentul de scouting global, ceea ce este îmbucurător pentru fotbalul actual. Suntem norocoși să constatăm că tergiversarea procesului amplu de îmbunătățire al calităților n-a avut loc.


Cluburile croate încă produc. Dintre toate echipele înregistrate în propriile divizii, Dinamo Zagreb reprezintă de departe fruncea, ca să zic așa. De-a lungul istoriei sale de 104 ani, aceștia se pot lăuda cu lansarea unor fotbaliști ce s-au dovedit a fi ''laptele și mierea'' instituției. Dacă ținem cont de faptul că beneficiarii condițiilor optime de performanță s-au pregătit asiduu încât să folosească ambelor tabere, majoritatea copiilor se adaptează indubitabil cerințelor obligatorii. Conducătorii plavilor au pretenția ca cei achiziționați, respectiv promovați, să presteze conform așteptărilor, preferabil dincolo de limită. Într-o proporție covârșitoare, puștanii se descurcă minuțios, stabilind în același timp anumite criterii prielnice profitului general.

Unul dintre copiii care se încadrează în descrierea amănunțită evoluează din acest sezon competițional pentru cea mai galonată grupare croată din istorie. Numele său este Marko Pjaca. Purtătorul tricoului cu numărul 20 este considerat de compatrioții săi ca fiind ''motorul'' de care are nevoie Dinamo Zagreb să încânte mapamondul. Achiziționat în fieful orașului de la clubul ce era până nu demult un fel de ''satelit'' al plavilor, NK Lokomotiva Zagreb, Marko mi-a atras atenția prin lejeritatea cu care se impune în duelurile cu oponenții. L-am remarcat în cadrul fazei grupelor din Europa League, unde a evoluat în trei partide, marcând tot atâtea goluri. Este tipul de mijlocaș extrem de bătăios, ce nu lasă nimic la voia întâmplării. 

Bagă osul în permanență și acest lucru îi conferă o senzație de siguranță, prielnică ascensiunii fulminante. Pjaca deține anumite calități esențiale jucătorului ce evoluează în zona mediană a terenului. Factorul agresivității constituie principalul avantaj de care protagonistul meu de astăzi se achită conștiincios, întrucât îi stă în caracter să lupte pentru absolut orice minge, indiferent de zona acțiunii, însă în același timp compensează  cu o clarviziune impecabilă asupra jocului ce îi permite să pătrundă vertiginos în careul advers, dar mai presus de acest lucru își rezervă dreptul de-a conlucra prompt cu colegul aflat în cea mai bună poziție de finalizare. La cei 20 de ani ai săi, Marko se comportă precum un leu ce își caută prada în junglă. 

PS. Afirm răspicat că este indiscutabil varianta de export benefică intereselor clubului croat. Experiența în domeniul vânzării de jucători pe sume considerabile ( a se lua în considerare plecările unor jucători ca Luka Modric sau Mateo Kovacic) îi va ajuta enorm pe plavi să investească în continuare în sectorul juvenil. De-un lucru sunt sigur: vor obține bani grei din eventuala vânzare a lui Pjaca. Cele 11 goluri din acest sezon vor ajuta ambele tabere să-și atingă obiectivul.

Reactions

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii