Davie Selke - cel mai eficient fotbalist sub 21 de ani din ultimul sezon al Bundesligii


Fotbalul nemţesc continuă să ne surprindă într-un mod cât se poate de plăcut. Decizia aruncării în luptă al tinerilor privilegiază nespus principalele divizii germane, mai ales Bundesliga - principala referinţă în privinţa căpătării idolatrizării. Majoritatea echipelor deţin anumiţi tineri talentaţi ce asigură spectacolul în condiţii excepţionale. Fie că vorbim aici de apariţia unor copii neexperimentaţi, dar cu o dorinţă enormă de afirmare, respectiv al celor ce aveau anterior debutului în campionat o experienţă benefică în cadrul reprezentativelor de juniori, aceştia se dedică indubitabil rezonanţei competiţiei, încercând din răsputeri să ofere spectatorilor cât şi telespectatorilor motive întemeiate să le acorde o şansă în ceea ce priveşte atragerea simpatiei. 

Sezonul recent încheiat a fost de-a dreptul încântător. Am putut vedea cu proprii mei ochi cum diverşi aspiranţi la celebritate s-au dedicat într-totul fenomenului. Deşi la un moment dat resimţeau enorm factorul presiunii, micuţii ( mă refer aici la jucătorii până-n 20 de ani) au înlăturat orice dubii ce aplanau asupra posibilităţilor de afirmare, prestând conform aşteptărilor atât pentru suporterii grupării respective, dar mai ales pentru membrii conducerii administrative al oricărui club, întrucât dânşii doreau într-o oarecare măsură ca cei implicaţi sufleteşte în echipă să aducă ulterior beneficii clubului. 

A fost şi cazul atacantului Davie Selke, vândut celor de la RB Leipzig cu 7 milioane de euro de către Werder Bremen ca urmare a unui sezon extraordinar, totul culminând cu satisfacţia cunoaşterii detaliului semnificativ pentru orice tânăr, eficienţa propriu-zisă. Selke a fost principalul golgeter al fotbaliştilor până în 21 de ani din Bundesliga. Cu cele nouă reuşite în tricoul alb-verde, Davie a atras atenţia unor formaţii cu potenţă financiară şi în ciuda faptului că putea să ajungă în curtea unor cluburi precum Bayer Leverkusen, VFL Wolfsburg sau Borussia Dortmund, tânărul a ales să-şi continue cariera în Zweite Bundesliga la o grupare ce are ca obiectiv major promovarea directă în primul eşalon fotbalistic ca importanţă din Germania.

Mutarea a fost oarecum surprinzătoare, însă utilă jucătorului. Acesta a considerat că nu-i mediul corespunzător ascensiunii fulminante, întrucât avea de-a face cu concurenţi mult mai capabili în privinţa menţinerii titularizării, astfel că s-a decis asupra acestei provocări sufleteşti cu speranţa ca în viitorul apropiat să aducă prestigiu grupării finanţate de celebrul concern austriac producător de băuturi energizante. Până să se hotărască definitiv, Davie Selke a arătat în cadrul CE u-19 din Ungaria şi ulterior în Bundesliga, că stăpâneşte minuţios principalele calităţi ale unui atacant menit să irite portarii adverşi cu arhicunoscuta constanţă care-i esenţială descoperirii altor calităţi nestăpânite iniţial, ce-s primordiale în acest sens.

Ceea m-a atras la acest băiat încât să merite promovarea pe acest spaţiu dedicat irefutabil celor ce arată că sunt interesaţi de aspectul celebrităţii, ţine de factorul psihologic, deoarece nu-i la îndemâna oricui să gestioneze ireproşabil importanţa integrării într-un sistem extrem de folositor definitivării unor aspecte esenţiale progresiei absolute ce constă în depăşirea momentelor nu tocmai plăcute resimţite din plin la păşirea pe diverse arene sportive. Uşurinţa cu care îndepărtează orice senzaţie inoportună consacrării m-a determinat să îi analizez foarte atent evoluţiile. Speram să observ un nivel ridicat de îndârjire din partea sa. Puştiul nu m-a dezamăgit, prestaţiile sale fiind extrem de atractive.

Pentru un atacant este esenţial ca procedeul driblingurilor, fie pe spaţiu mic, respectiv în regim de viteză, să fie stăpânite. Din fericire, Davie Selke nu lipseşte din lista posibililor ''killeri'' obişnuiţi să utilizeze cât mai mult cu putinţă această necesitate a postului său. Totodată, oferă provocări suplimentare în ceea ce priveşte rezolvarea anumitor defecte ce-s nesemnificative, dar importante în carieră. Exercitarea pressing-ului asupra apărătorilor adverşi reprezintă de departe cheia întemeierii unei binevenite senzaţii de teamă al oponenţilor, care-s alerţi în permanenţă în privinţa situaţiei prezentate, dar mai presus de acest lucru, specularea oricăror greşeli survenite de pe urma neatenţiei, pentru că altfel eşti privit dacă într-adevăr profiţi de erorile altora.


Nu-i tocmai facil să stăpâneşti driblingul, jocul aerian sau să te demarci letal în zone prielnice finalizării acţiunilor fără să priveşti în ansamblu rolul tău în angrenaj, care-i mult mai dificil decât crezi iniţial. Nu este o situaţie de genul ''numai lapte şi miere'' ci o situaţie complexă din care eşti nevoit să înveţi urgent, altfel vei rămâne un răsfăţat al zilelor noastre fără vreo şansă de afirmare în cel mai popular sport al planetei. Davie Selke propune microbiştilor de pretutindeni un stil adecvat idolatrizării. N-ai cum să nu-l apreciezi de îndată ce profită îndelung de apatia celorlalţi. Îşi pune lumea-n cap, cum se zice... Cu folos, totuşi.  

Agreez pe deplin modul în care îşi duce la bun sfârşit intenţiile profesionale. Şutează din absolut orice zonă a terenului de îndată ce constată că n-are marcaj strict asupra sa, ceea ce denotă că Davie Selke conştientizează momentele favorabile anterior debarasării de adversari. Ba mai mult, surprinde plăcut luând anumite decizii ce se dovedesc a fi benefice colectivului. Chiar dacă nu îşi vede numele pe lista marcatorilor, reuşeşte să îi determine pe ceilalţi să-l urmeze îndeaproape în aşa fel încât golul să nu reprezinte o problemă majoră pentru aceştia. 

Sunt fascinat de progresul său de până acum. Nu mulţi se pot lăuda cu realizările sale în decursul unui singur an. Cert este că Davie Selke ''va escalada Everestul'' în cele mai bune condiţii. Simţul dezvoltat al porţii îi va fi aliat de nădejde în privinţa atragerii de simpatizanţi, care vor fi în număr foarte mare, cu siguranţă. Nu rămâne decât ca însuşi Davie Selke să continue pe acest drum început fastuos în 2014, unde prezenţa sa în lotul lărgit de juniori ai Germaniei a asigurat triumful suprem în cadrul CE u-19, urmat ulterior de încununarea muncii sale ca golgeter până-n 21 de ani al Bundesligii - o realizare importantă ţinând cont de concurenţa la care a fost supus pe durata unor etape extenuante. 
Reactions

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii