Marco van Ginkel, un ''dirijor'' de reținut


Ne-am obișnuit în ultimul deceniu să descoperim diverși fotbaliști de origine olandeză extrem de talentați, majoritatea dintre aceștia provenind din linia mediană, o zonă de acțiune unde puștii batavi simt o adevărată plăcere să ''mânuiască'' obiectul muncii, fiind din acest punct de vedere o garanție pentru interesele oricărui club profesionist din sportul rege. De obicei, este nevoie de ambiție și umilință să devii într-o proporție covârșitoare un ''alintat'' al zilelor noastre, mai ales în privința fotbaliștilor, întrucât suporterii și mai presus de acest lucru, staff-ul tehnic, nu ezită să îți reproșeze anumite nereguli de care nu vrei să auzi în momentul respectiv, dar în cele din urmă o critică constructivă te ajută să depășești momentul nefast, însă ești obligat să accepți ca atare ironiile, pentru că devii conștient de calitățile tale. Olandezii învață repede și devin ulterior atracții principale într-un fenomen atât de compătimit. Unul dintre aceștia se numește Marco van Ginkel.

Playmaker-ul născut în Amersfoort se află în momentul de față sub ''tutela'' lui Fred Rutten, un tehncian nu tocmai permisiv, care nu acceptă atât de ușor capriciile puștilor. Marco s-a convins de răutatea pozitivă ce-o deține fostul antrenor de la PSV Eindhoven. I-a fost dificil să conlucreze ireproșabil, dar nevoia afirmării pe plan intern a fost îndeajuns încât van Ginkel a devenit un individ auto-critic. Faptul că este responsabil, nu-l deranjează absolut deloc. Rutten i-a încredințat o misiune destul de clară în acest sens, iar puștiul se achită conștiincios de sarcini. Se descurcă indubitabil. În actuala stagiune competițională a reușit să își treacă numele pe lista marcatorilor în ''6 rânduri'' și de tot atâtea ori a fost servantul ideal pentru Wilfried Bony, golgeterul din Eredivisie. Deși provine dintr-o zonă centrală, Marco van Ginkel este stăpân pe situație. Driblează scurt, dar eficient, și totodată găsește spațiul ideal de pasare spre ofensivă.

La numai 20 de ani, Marco van Ginkel are viziune impecabilă asupra jocului, cât și agilitate - factor indispensabil oricărui purtător de balon de îndată ce contribuie decisiv la ''completarea puzzle-ului'' . Se simte atât de bine în postura celui care coordonează acțiunile colegilor încât se sacrifică exemplar pentru ei, atât în defensivă, cât și în ofensivă, pentru că simte în adâncul sufletului că i s-a făcut o favoare. Cu o astfel de atitudine, van Ginkel demonstrează tărie de caracter. Ba mai mult, deține o ''doză'' de tupeu ce îi permite să fie liderul unei echipe preocupate în mod deosebit să încânte publicul larg. Am observat că urlă în anumite momente ale jocului, întrucât se disculpă irefutabil de incapacitatea coechipierilor să combine letal și își alege de unul singur partenerul de acțiune. Vă rog să mă scuzați dacă considerați că ''blufez'' , însă această calitate n-o poate avea oricine, ci un artist desăvârșit. Louis van Gaal s-a convins de impactul puștiului, convocându-l în lotul lărgit al reprezentativei batave în amicalul disputat cu Italia, în ceea ce este și va rămâne un pas extrem de important în carieră, care se anunță prodigioasă.


Reactions

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii