Succesorul lui Frank Lampard


Mark Warburton și Justin Andrews au pus bazele unei competiții private ce privilegiază fotbalul juvenil. Încă de la primele partide, NextGen Series i-a captivat pe microbiștii de pretutindeni. Competiția rezervată fotbaliștilor până în 19 ani îi motivează suplimentar pe puști, întrucât îți ''măsori forțele'' cu adversari de același calibru. Fie că unii sau alții întâlneau grupări precum Molde FK sau Olympiakos Pireu, echipe ce profitau îndelung de statutul lor într-un astfel de eveniment major, respectiv instituții sportive care doreau cu orice preț promovarea materiei de bază, apariția spectacolului era garantat într-o proporție covârșitoare. Ulterior, diverși scouteri prezenți în tribune își foloseau temeinic calitățile indiscutabile în privința completării unui raport favorabil de a atrage atenția șefilor că trebuie luată în considerare o decizie finală în ceea ce privește o eventuală înregimentare. 

În cele 2 ediții de până acum, o mulțime de tineri nu și-au trădat personalitatea și acest lucru le-a garantat o mutare în străinătate. Exemple precum Samuele Longo, Joan Ángel Román, Edgar Ié, Lucas Piazón sau Vajebah Sakor le-au dat motive suficiente mai marilor conducători europeni să încerce absolut orice manevră legală pentru a-i avea la dispoziție, întrucât aceștia reprezentau de departe ''un nou val'' de jucători promițători. Pe de altă parte, tineri precum Raheem Sterling, Viktor Fischer, Eric Dier, Alberto Coelho, Jean Marie Dongou și mulți alții, au avut privilegiul să fie promovați în cadrul seniorilor, cât și al ''satelitului'' formațiilor ce dețineau drepturile jucătorilor, astfel că acești copii au avut prestații demne de apreciat și nu în cele din urmă eforturile lor au fost răsplătite cu un bonus. În sezonul actual, un englez a fost deasupra tuturor. Jucătorul în speță aparține de Chelsea Londra, finalista ediției 2012-2013. În viitorul apropiat, vom vedea cu toții ce îi este destinat puștiului britanic.

Lewis Baker s-a dovedit a fi ''motorul'' de care avea nevoie Chelsea în tentativa pătrunderii în finală. Fiind de meserie mijlocaș defensiv, dar în același timp având libertate deplină de mișcare, cel născut în Luton mi-a atras atenția în mod deosebit datorită îndârjirii - factor esențial în condițiile unei dezvoltări fotbalistice. Știm cu toții că mai presus de orice calitate ce-o deții, să ai încredere în posibilitățile tale îți oferă o șansă suplimentară de a-ți atrage un val de simpatie, mai ales dacă porți banderola de căpitan. Pentru acest puști de numai 17 ani, n-a fost un impediment, ci mai degrabă o oportunitate. Nu s-a speriat de responsabilitate, prestând precum un fotbalist extrem de matur. L-a ajutat enorm conformația atletică. Având sarcini eminamente defensive, Lewis nu s-a mulțumit să rămână fidel poziției de pe gazon și din câte am observat până în momentul de față, sprintează senzațional pe spațiile ivite și încearcă să șuteze de fiecare dată pe spațiul porții. Este genul de fotbalist cu o stăpânire de sine ireproșabilă. 

''Doza'' de agresivitate tipică postului său îi permite să își atenționeze adversarii asupra apariției periculozității în careul advers, deoarece șutează din absolut orice zonă a terenului, fiind din acest punct de vedere un copil preocupat în mod deosebit să atragă atenția. Ba mai mult, știe cât de important este să îți arăți tăria de caracter în momentele dificile. Când este nevoie urgentă de-un imbold moral, apare Lewis Baker. Ajunge într-o astfel de situație în 8/10 cazuri prezente. Cum reușește acest lucru? Nimic mai simplu. Cei 1,85 metri ai săi îi permit să câștige duelurile aeriene de la mijlocul terenului, ca mai apoi să se ''angajeze'' într-un sprint letal pe-o zonă liberă. De aici și până în momentul demarcării are suficient timp la dispoziție, iar ''foamea'' de afirmare îl ajută enorm, atacurile încheindu-se fie cu pasă decisivă spre un coechipier aflat într-o poziție clară de finalizare, respectiv cu șut decisiv. Calitățile puștiului sunt realmente fantastice. Să ai o dispoziție de joc extrem de curajoasă la nici 18 ani împliniți constituie de departe un pas important în carieră. În caz că nu-și va neglija potențialul în următorii 4-5 ani, va avea locul asigurat în echipa de seniori.

P.S. Din punctul meu de vedere are șanse imense de a deveni succesorul lui Frank Lampard pe Stamford Bridge. 


Reactions

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii